Pyszne pulpeciki podaję z tym oryginalnym sosem. Każdy prosi o dokładkę

pulpeciki w sosie z mleczka kokosowego
Autor: Shutterstock Weź puszkę tego mleczka i zrób znakomity sos. Pulpeciki smakują jak z dobrej restauracji.
łatwy
30 min
4

Co można zrobić z mleczka kokosowego z puszki? Ten popularny wegański produkt ma uniwersalne zastosowanie. Wykorzystuje się go w słodkich wypiekach i potrawach wytrawnych. Mało kto wie, że można przyrządzić z niego wyśmienity sos, który pysznie łączy się z pulpecikami. Oto łatwy i szybki przepis na znakomite pulpeciki w mleczku kokosowym.

Jak zrobić sos z mleczka kokosowego?

Idealnym uzupełnieniem pulpecików z mięsa mielonego jest pyszny i aromatyczny sos. Przyrządza się go na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem czosnku i przypraw. Jak go zrobić?

Przygotowanie domowego sosu z mleczka kokosowego jest łatwe i szybkie. Wystarczy na patelni podsmażyć czosnek, wlać puszkę mleczka kokosowego i doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, curry, chili i imbirem. Warto pamiętać, żeby przed otwarciem mleczka kokosowego energicznie potrząsnąć puszką, aby woda kokosowa i stała część się połączyły. Kiedy sos się zagotuje, wkłada się do niego wcześniej podsmażone pulpeciki.

Jak zrobić pulpeciki w sosie z mleczka kokosowego?

Wyśmienite pulpeciki z mięsa mielonego, które serwuje się na obiad, to danie nie tylko pyszne i aromatyczne. Przepis jest bardzo łatwy i nie zajmuje tak dużo czasu. Dzięki temu, że receptura została podzielona na poszczególne kroki, nikogo nie spotkają przykre niespodzianki.

Jak więc przyrządzić smaczne pulpeciki z sosem kokosowym? To danie obiadowe jest pełne smaku i błyskawiczne.

  • 1. krok – przygotowanie masy z mięsa mielonego
  • 2. krok – uformowanie pulpecików
  • 3. krok – podsmażenie pulpecików na patelni
  • 4. krok – przygotowanie sosu z mleczka kokosowego
  • 5. krok – gotowanie pulpecików sosie kokosowym

Z czym podawać pulpeciki w sosie z mleczka kokosowego?

Przepis na znakomite pulpeciki podane w sosie z mleczka kokosowego z puszki jest uniwersalny. Danie sprawdzi się na zwykły obiad w tygodniu. Prezentuje się efektownie, więc można przygotować je na wielki rodzinny obiad. Z czym je podawać? Pulpeciki w mleczku kokosowym świetnie komponują się z ryżem i drobnym makaronem. Sprawdzą się też ziemniaki pieczone lub gotowane w wodzie. Posiłek warto urozmaicić domowymi surówkami ze świeżych warzyw.

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta chili
  • szczypta mielonego imbiru
  • sól, pieprz

  • sos:
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego szczypioru
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta chili
  • szczypta mielonego imbiru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbić jajko, dodać jogurt grecki i wsypać bułkę tartą. Doprawić solą, pieprzem, curry, chili i imbirem. Wymieszać, a następnie wyrobić jednolitą masę.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi z masy mięsnej formować pulpeciki wielkości mandarynki. Układać na desce.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pulpeciki z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Zdjąć z patelni i przełożyć do miski.
  • Na tej samej patelni smażyć drobno posiekany czosnek, aż stanie się aromatyczny. Wlać mleczko kokosowe i doprawić solą, pieprzem, curry, chili i imbirem. Zagotować.
  • Dodać podsmażone pulpeciki i zagotować. Zmniejszyć ogień do małego i gotować pod przykryciem około 20 minut. Po koniec wsypać posiekany szczypior.
  • Podawać na obiad z ryżem lub ziemniakami oraz chrupiącą surówką.
Zamienniki mleka – czym jest mleko roślinne?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej