Pulpeciki w sosie musztardowym z pieczarkami - soczyste mięsne kąski w aromatycznym sosie
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Szybkie, łatwe i bardzo proste pulpeciki zrobisz w pól godziny. Znakomicie smakują podane z makaronem, ryżem, kaszą lub puree ziemniaczanym.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 700 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 2 kromki białej bułki, może być czerstwa
- 6 łyżek mleka
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chili w płatkach lub proszku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
- 200 g pieczarek
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso włożyć do większej miski. Bułkę namoczyć w mleku. Rozdrobnić i dodać do mięsa.
- Doprawić solą, pieprzem, drobno startym czosnkiem, chili, oregano. Dokładnie wyrobić ręką, następnie wilgotnymi dłońmi uformować małe pulpeciki (ok. 25 sztuk).
- Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy obsmażyć na niej pulpeciki - z 2 stron na złoty kolor.
- W garnku zagotować bulion z dodatkiem sosu sojowego. Włożyć obsmażone pulpeciki, zagotować. Dodać obydwie musztardy i delikatnie wymieszać. Przykryć, zmniejszyć trochę ogień i gotować przez około 25 minut, od czasu do czasu delikatnie zamieszać.
- Na patelnię po pulpecikach włożyć łyżkę masła, dodać pokrojone pieczarki i smażyć, aż zmiękną, odparują i się zrumienią. Doprawić solą i wymieszać. Odłożyć na talerz.
- Gdy pulpeciki będą już ugotowane dodać do nich podsmażone pieczarki, wlać śmietankę i zagotować.
- Gotować przez ok. 5 minut, następnie odlać trochę sosu i wymieszać z łyżeczką mąki ziemniaczanej i łyżeczką mąki pszennej, przelać do reszty sosu w garnku, wymieszać i zagotować.
- Pogotować jeszcze ok. 2 minuty, aż sos zgęstnieje i posypać natką pietruszki.