Pulpeciki w sosie à la Strogonow - przepis na nowe oblicze mielonych
2021-11-03
łatwy
45 min
5
Pulpeciki w sosie à la Strogonow to inna wersja znanego dania. Aromatyczny sos przygotowany jak do Boeuf Stroganow dodaje pulpecikom szyku i smaku.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego wołowego,
- 1,5-2 łyżki bułki tartej
- 1 cebula,
- 250 g pieczarek,
- 1 czerwona papryka,
- 2 ogórki konserwowe,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziela angielskie,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w słupki. Oczyszczone i umyte pieczarki kroimy w plasterki. Ogórki konserwowe kroimy w słupki.
- Do mięsa mielonego dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Gdyby było zbyt miękkie, by uformować z niego pulpeciki, dodajemy bułkę tartą. Z mięsa formujemy małe kuleczki.
- Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i partiami obsmażamy pulpeciki na rumiano. Pulpeciki przekładamy do większego garnka.
- Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa szklimy cebulę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy całość przez 1 minutę, często mieszając. Wlewamy ¼ szklanki wody i zagotowujemy sos. Przelewamy go do garnka z mięsem i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewamy taką ilością wody, aby zakryła mięso.
- Pulpeciki gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
- W tym czasie podsmażamy pieczarki na rumiano - warto użyć do tego masła. Zdejmujemy z patelni. Również na odrobinie masła podsmażamy ogórki.
- Do garnka dodajemy słodką i ostrą paprykę, musztardę i pokrojoną paprykę. Gotujemy całość na wolnym ogniu 10 minut. Następnie dodajemy pieczarki i ogórki. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?