Pulpeciki w sosie à la Strogonow - przepis na nowe oblicze mielonych

Pulpeciki w sosie à la Strogonow - przepis na nowe oblicze mielonych
Autor: Shutterstock Niewielkie pulpeciki w aromatycznym sosie à la Strogonow możesz podać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem
łatwy
45 min
5

Pulpeciki w sosie à la Strogonow to inna wersja znanego dania. Aromatyczny sos przygotowany jak do Boeuf Stroganow dodaje pulpecikom szyku i smaku.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego wołowego,
  • 1,5-2 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w słupki. Oczyszczone i umyte pieczarki kroimy w plasterki. Ogórki konserwowe kroimy w słupki.
  • Do mięsa mielonego dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Gdyby było zbyt miękkie, by uformować z niego pulpeciki, dodajemy bułkę tartą. Z mięsa formujemy małe kuleczki.
  • Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i partiami obsmażamy pulpeciki na rumiano. Pulpeciki przekładamy do większego garnka.
  • Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa szklimy cebulę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy całość przez 1 minutę, często mieszając. Wlewamy ¼ szklanki wody i zagotowujemy sos. Przelewamy go do garnka z mięsem i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewamy taką ilością wody, aby zakryła mięso.
  • Pulpeciki gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
  • W tym czasie podsmażamy pieczarki na rumiano - warto użyć do tego masła. Zdejmujemy z patelni. Również na odrobinie masła podsmażamy ogórki.
  • Do garnka dodajemy słodką i ostrą paprykę, musztardę i pokrojoną paprykę. Gotujemy całość na wolnym ogniu 10 minut. Następnie dodajemy pieczarki i ogórki. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej