Przygotowując klopsy w tym pikantnym sosie, zrób od razu podwójną porcję. I tak znikną w okamgnieniu
2023-03-13
łatwy
40 min
4
Ten przepis pochodzi ze straganu na rynku Prades, gdzie klopsiki przygotowywano na ogromnej patelni do paelli. U mnie w domu tez robię je w dużym naczyniu, bo znikają bez śladu z prędkością błyskawicy. Klopsiki z mięsa wołowo-wieprzowego, aromatyzowane cynamonem i chili, w wybornym sosie pomidorowym z zielonymi oliwkami, fasolką szparagową i boczkiem. Fantastyczne!
SKŁADNIKI
- 400 g mielonej wołowiny
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego chili (najlepiej z Espelette)
- 2–3 łyżki mąki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- Sos:
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 100 surowego boczku
- 1 łyżeczka chili
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 6 pomidorów
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 150 g zielonych oliwek bez pestek
- 400g fasolki szparagowej (może być mrożona)
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mięsa, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę, jajko i 2 łyżki mąki.
- Dokładnie wymieszaj, przypraw sola i pieprzem, z masy uformuj kuleczki.
- Klopsy oprósz delikatnie mąką, usmaż na rozgrzanej oliwie na rumiano. Zdejmij z patelni.
- Do naczynia wlej oliwę, podsmaż na niej posiekaną cebule i boczek pokrojony w kostkę.
- Po chwili przypraw cynamonem i chili, smaż przez chwilę, po czym dodaj obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier.
- Całość podlej niecałą szklanką wody, przypraw sola i pieprzem, doprowadź do wrzenia, po czym i duś na niedużym ogniu 15 minut pod przykryciem.
- Następnie dodaj do sosu klopsy z całym sokiem i tłuszczem, który z nich spłynął, pokrojoną na nieduże kawałki fasolkę oraz oliwski.
- Przykryj i gotuj przez 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 10 15 minut. Kontroluj cały czas gęstość sosu. W razie potrzeby dolej wody.
Kuchnia francuska: czym się wyróżnia? Co warto wiedzieć o kuchni francuskiej?