Przygotowując klopsy w tym pikantnym sosie, zrób od razu podwójną porcję. I tak znikną w okamgnieniu

Klopsy w sosie pomidorowym
Autor: Shutterstock Klopsy w ostrym sosie pomidorowym są tak pyszne, że jedna porcja to za mało.
łatwy
40 min
4

Ten przepis pochodzi ze straganu na rynku Prades, gdzie klopsiki przygotowywano na ogromnej patelni do paelli. U mnie w domu tez robię je w dużym naczyniu, bo znikają bez śladu z prędkością błyskawicy. Klopsiki z mięsa wołowo-wieprzowego, aromatyzowane cynamonem i chili, w wybornym sosie pomidorowym z zielonymi oliwkami, fasolką szparagową i boczkiem. Fantastyczne!

SKŁADNIKI

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego chili (najlepiej z Espelette)
  • 2–3 łyżki mąki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • Sos:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 100 surowego boczku
  • 1 łyżeczka chili
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 6 pomidorów
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 150 g zielonych oliwek bez pestek
  • 400g fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mięsa, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę, jajko i 2 łyżki mąki.
  • Dokładnie wymieszaj, przypraw sola i pieprzem, z masy uformuj kuleczki. 
  • Klopsy oprósz delikatnie mąką, usmaż na rozgrzanej oliwie na rumiano. Zdejmij z patelni.
  • Do naczynia wlej oliwę, podsmaż na niej posiekaną cebule i boczek pokrojony w kostkę. 
  • Po chwili przypraw cynamonem i chili, smaż przez chwilę, po czym dodaj obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier.
  • Całość podlej niecałą szklanką wody, przypraw sola i pieprzem, doprowadź do wrzenia, po czym i duś na niedużym ogniu 15 minut pod przykryciem.
  • Następnie dodaj do sosu klopsy z całym sokiem i tłuszczem, który z nich spłynął, pokrojoną na nieduże kawałki fasolkę oraz oliwski.
  • Przykryj i gotuj przez 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 10 15 minut. Kontroluj cały czas gęstość sosu. W razie potrzeby dolej wody.
Kuchnia francuska: czym się wyróżnia? Co warto wiedzieć o kuchni francuskiej?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej