Przepyszne keto kotlety ze schabu wieprzowego w aksamitnym sosie
2023-03-03
łatwy
45 min
4
Jeśli mięso w diecie keto kojarzy ci się tylko ze smutnymi, wysuszonymi plastrami, to ten przepis zaskoczy cię. Soczyste i mięciutkie kotlety wieprzowe, uduszone w aksamitnym śmietanowym sosie są przepyszne. Nic już więcej do nich nie potrzeba, ale oczywiście sałatka nie zaszkodzi, a tylko dopełni całości.
SKŁADNIKI
- 4 kotlety wieprzowe
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5-6 pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 0,5 kubka kwaśniej śmietany
- 0,5 kubka tartego parmezanu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 szczypta młotkowanego różowego pieprzu
- 2-3 garście szpinaku baby
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
- Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać olej.
- Włożyć kotlety i smażyć na złoty kolor z obu stron.
- Zdjąć z patelni odłożyć na talerz.
- Na patelnię wrzucić teraz pieczarki i smażyć ok 5 minut.
- Następnie dodać czosnek i smażyć 1 minutę.
- Wlać śmietanę, dodać parmezan, przyprawić, solą, pieprzem, pieprzem różowym i oregano. Kotlety zanurzyć na chwilę w sosie na patelni, by je ogrzać, następnie podawać.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne