Przepyszne keto kotlety ze schabu wieprzowego w aksamitnym sosie

Koto kotlety ze schabu
Autor: Shutterstock Koto kotlety ze schabu są mięciutkie i soczyste.
łatwy
45 min
4

Jeśli mięso w diecie keto kojarzy ci się tylko ze smutnymi, wysuszonymi plastrami, to ten przepis zaskoczy cię. Soczyste i mięciutkie kotlety wieprzowe, uduszone w aksamitnym śmietanowym sosie są przepyszne. Nic już więcej do nich nie potrzeba, ale oczywiście sałatka nie zaszkodzi, a tylko dopełni całości.

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety wieprzowe
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5-6 pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 0,5 kubka kwaśniej śmietany
  • 0,5 kubka tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 szczypta młotkowanego różowego pieprzu
  • 2-3 garście szpinaku baby

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
  • Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać olej.
  • Włożyć kotlety i smażyć na złoty kolor z obu stron. 
  • Zdjąć z patelni odłożyć na talerz.
  • Na patelnię wrzucić teraz pieczarki i smażyć ok 5 minut.
  • Następnie dodać czosnek i smażyć 1 minutę.
  • Wlać śmietanę, dodać parmezan, przyprawić, solą, pieprzem, pieprzem różowym i oregano. Kotlety zanurzyć na chwilę w sosie na patelni, by je ogrzać, następnie podawać.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej