Przepis na szyje z indyka po indyjsku. Najlepiej smakują w towarzystwie tych warzyw
2022-10-05
łatwy
20 min
4
Przepis na szyje z indyka po indyjsku, ze słodkawymi warzywami i ostrymi przyprawami to doskonały sposób na wykorzystanie niedrogich i pełnych mięsa indyczych szyjek. Zazwyczaj używamy ich do przygotowania rosołu lub wywaru na zupę, a mogą one stanowić pyszne danie obiadowe - zwłaszcza z dodatkiem przypraw i pomarańczowych, zdrowych warzyw.
SKŁADNIKI
- 4 szyje indycze
- 3 marchewki
- 1 batat
- 1-2 cebule
- papryka słodka mielona
- 3 ząbki czosnku
- przyprawa do drobiu
- 1 łyżeczka przyprawy curry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szyjki dokładnie myjemy. Suszymy, kroimy na kawałki i nacieramy czosnkiem przeciętym na pół. Następnie dokładnie osypujemy przyprawą do drobiu oraz papryką słodką.
- Marchew kroimy w talarki. Bataty kroimy w kostkę, cebulę w półplasterki.
- Szyjki bez dodatku warzyw wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i pieczemy 30 min w temp. 200ºC.
- Po tym czasie wsypujemy warzywa, dodajemy curry i całość pieczemy jeszcze kolejne 30-45 min, do miękkości mięsa i warzyw. Od czasu do czasu polewamy wytworzonym sosem.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Zobacz nasz inny przepis na danie z indyka