Przepis na szyje z indyka po indyjsku. Najlepiej smakują w towarzystwie tych warzyw

Przepis na szyje z indyka po indyjsku. Najlepiej smakują w towarzystwie tych warzyw
Autor: Shutterstock Dodatek warzyw i przypraw zmienia proste indycze szyje w smakołyk
łatwy
20 min
4

Przepis na szyje z indyka po indyjsku, ze słodkawymi warzywami i ostrymi przyprawami to doskonały sposób na wykorzystanie niedrogich i pełnych mięsa indyczych szyjek. Zazwyczaj używamy ich do przygotowania rosołu lub wywaru na zupę, a mogą one stanowić pyszne danie obiadowe - zwłaszcza z dodatkiem przypraw i pomarańczowych, zdrowych warzyw.

SKŁADNIKI

  • 4 szyje indycze
  • 3 marchewki
  • 1 batat
  • 1-2 cebule
  • papryka słodka mielona
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawa do drobiu
  • 1 łyżeczka przyprawy curry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szyjki dokładnie myjemy. Suszymy, kroimy na kawałki  i nacieramy czosnkiem przeciętym na pół. Następnie dokładnie osypujemy przyprawą do drobiu oraz papryką słodką.
  • Marchew kroimy w talarki. Bataty kroimy w kostkę, cebulę w półplasterki.
  • Szyjki bez dodatku warzyw wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i pieczemy 30 min w temp. 200ºC.
  • Po tym czasie wsypujemy warzywa, dodajemy curry i całość pieczemy jeszcze kolejne 30-45 min, do miękkości mięsa i warzyw. Od czasu do czasu polewamy wytworzonym sosem.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego

Zobacz nasz inny przepis na danie z indyka

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej