Przepis na kurczaka w majeranku: danie z diety Dukana
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Kurczak w majeranku to pyszna alternatywa dla tradycyjnej pieczeni. Dieta Dukana jest bardzo restrykcyjna. Szczególnie jej pierwsza faza wymaga dużego samozaparcia i skrupulatnego dobierania składników potraw. Dlatego też każdy pomysł na urozmaicenie potraw diety Dukana jest mile widziany.
W pierwszej fazie diety Dukana danie sprawdza się wyśmienicie, a w następnych fazach możesz je urozmaicić, dodając mizerię lub surówkę z kiszonej kapusty.
SKŁADNIKI
- 2 nogi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- ćwierć kostki rosołowej
- mały jogurt naturalny
- majeranek suszony
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wykonywanie dania rozpoczynamy od posiekania czosnku. Następnie ucieramy go z solą i nacieramy nim nogi kurczaka, które wcześniej pozbawiamy skóry. Później obsypujemy je obficie suszonym majerankiem i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny – im dłużej tym lepiej.
- Ćwiartkę kostki rosołowej rozpuszczamy w 100 ml wody.
- Zamarynowanego kurczaka wrzucamy na natłuszczoną patelnię i szybko przesmażamy – aby zamknąć pory w mięsie.
- Do podsmażonego kurczaka dolewamy wodę z rosołem i dusimy pod przykryciem, aż płyn częściowo wyparuje, a kurczak nie będzie surowy.
- Pod sam koniec dodajemy osolony jogurt naturalny, uważając, by się nie ściął (należy zmniejszyć ogień).
- Kiedy całość się zagotuje, można wyjąć kurczaka i podawać.