Przepis na kurczaka balsamico -jak wykorzystać ocet balsamiczny?

2021-03-29
Marta Balko
jak-wykorzystac-ocet-balsamiczny.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Ocet balsamiczny to wspaniały dodatek do różnych dań i sosów.
łatwy
10 min
4

Ocet balsamiczny to świetny dodatek do wielu potraw. Jak używa się octu balsamicznego? Proponujemy oryginalny przepis na kurczaka balsamico.

Do czego używać octu balsamicznego?

Octem balsamicznym możemy doprawiać wszelkie letnie sałatki, zarówno na bazie warzyw (pomidory, cebula, sałata, czosnek, papryka itp.), jak i na bazie owoców (truskawki, melon, winogrona, porzeczki, poziomki, jeżyny itp.). Będzie on także wspaniale komponował się jako dodatek do lodów czy plastrów mozzarelli lub parmezanu. Nie wszyscy jednak wiedzą, że doskonale pasuje również do mięs - jest wspaniałym składnikiem marynat.

SKŁADNIKI

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka świeżego oregano (do sosu)
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu (do sosu)
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku (do sosu)
  • oliwa (do sosu)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso kroimy w niewielkie kostki, przekładamy do wysokiej miski, zalewamy marynatą i odstawiamy pod przykryciem do lodówki, na kilka godzin.
  • Patyczki do szaszłyków moczymy przez minimum godzinę w wodzie.
  • Następnie, nadziewając na nie mięso tworzymy szaszłyki.
  • Tak przygotowaną potrawę grillujemy po 3 minuty z każdej strony.
  • Tuż przed podaniem polewamy sosem z mieszanki świeżych ziół i łyżeczki oliwy z oliwek.
Marta Balko