Przepis na indyka faszerowanego kapustą
2021-03-29

średni
100 min
4
Pieczony indyk z kapustą to rarytas, który pięknie prezentuje się na stole. Poznaj przepis na uda indycze faszerowane czerwoną kapustą.
SKŁADNIKI
- 6 podudzi z indyka
- 6 łyżek masła
- szklanka bulionu drobiowego
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 2 jabłka
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz,
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso wyluzować z kości, natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
- Pokrojoną kapustę przesmażyć na gorącym oleju, podlać wodą i dusić na wolnym ogniu ok. 20 minut.
- Pod koniec dodać starte jabłka, wymieszać, przestudzić.
- Podudzia nafaszerować kapustą, spiąć wykałaczkami i obsmażyć na gorącym oleju. Przełożyć do garnka, dodać masło i bulion.
- Dusić pod przykryciem ok. 40 minut.