Przebój sezonu: soczysta pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-szparagowym

Przebój sezonu: soczysta pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-szparagowym
Autor: Shutterstock.com W sezonie na szparagi koniecznie spróbuj soczystej i kremowej piersi kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

W sezonie szparagowym koniecznie zafunduj sobie tę niebiańsko soczystą pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-szparagowym. Nigdy dość takich przysmaków!

SKŁADNIKI

  • 400 g zielonych szparagów
  • 4 filety z piersi kurczaka (po ok. 200 g każda )
  • 3 cebulki dymki razem ze szczypiorem
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml białego wina
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końce, pokrój na kawałki wielkości kęsa. Cebulkę dymkę posiekaj.
  • Filet z piersi kurczaka pokrój na kawałki wielkości dużego kęsa. Oprósz solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej masło. Dodaj pokrojoną pierś kurczaka i smaż do zrumienienia. Zdejmij z patelni i odłóż na bok.
  • Na tę samą patelnię dodaj szparagi. Smaż przez około 3-5 minut. Następnie dodaj dymkę i smaż jeszcze 1-2 minuty. 
  • Zawartość patelnie oprósz mąką. Przemieszaj i smaż jeszcze pół minuty. Wlej białe wino i zdeglasuj patelnie.
  • Wlej mleko i doprowadź do wrzenia. Na patelnie przełóż usmażoną pierś kurczaka. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut.
  • Na koniec dodaj śmietanę. Przypraw solą oraz pieprzem. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i zieloną sałatą
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?

Szparagi - przepisy na szparagi z piekarnika, z patelni i na parze

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej