Przebój sezonu: soczysta pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-szparagowym
2022-04-04
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
W sezonie szparagowym koniecznie zafunduj sobie tę niebiańsko soczystą pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-szparagowym. Nigdy dość takich przysmaków!
SKŁADNIKI
- 400 g zielonych szparagów
- 4 filety z piersi kurczaka (po ok. 200 g każda )
- 3 cebulki dymki razem ze szczypiorem
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka mąki
- 100 ml białego wina
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końce, pokrój na kawałki wielkości kęsa. Cebulkę dymkę posiekaj.
- Filet z piersi kurczaka pokrój na kawałki wielkości dużego kęsa. Oprósz solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej masło. Dodaj pokrojoną pierś kurczaka i smaż do zrumienienia. Zdejmij z patelni i odłóż na bok.
- Na tę samą patelnię dodaj szparagi. Smaż przez około 3-5 minut. Następnie dodaj dymkę i smaż jeszcze 1-2 minuty.
- Zawartość patelnie oprósz mąką. Przemieszaj i smaż jeszcze pół minuty. Wlej białe wino i zdeglasuj patelnie.
- Wlej mleko i doprowadź do wrzenia. Na patelnie przełóż usmażoną pierś kurczaka. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut.
- Na koniec dodaj śmietanę. Przypraw solą oraz pieprzem. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i zieloną sałatą.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?