Prowansalskie kurze udka - pyszny kurczak na obiad dla rodziny
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Prowansalskie kurze udka to pyszne kawałki kurczaka upieczone w chrupiącej panierce i pachnące mieszanką ziół prowansalskich. To danie, które smakuje każdemu i niemal z każdym dodatkiem. Sprawdzi się ryż, frytki lub puree ziemniaczane i sałatka z pomidorów lub zielonej sałaty.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 ćwiartki kurczaka
- 2 jajka
- mąka do obtoczenia
- 3 łyżki ziół prowansalskich
- sok z 1/2 cytryny
- 150 ml gęstego jogurtu naturalnego
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ćwiartki kurczaka przekroić na pół i natrzeć solą.
- Jogurt wymieszać z sokiem cytryny i ziołami.
- Powstałym sosem polać udka i odstawić na godzinę.
- Po tym czasie kawałki kurczaka panierować w rozkłóconym jajku i mące i obsmażyć na oliwie.
- Gdy się zrumienią przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą i oprószyć ziołami.
- Przykryć i piec 1,5 godziny w 170 st. C. Na 15 min. przed końcem odkryć naczynie.