Prawdziwy płow tatarski - znakomite danie jednogarnkowe
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Płow to jedna z głównych potraw kuchni tatarskiej, jest bardzo popularny na Ukrainie. Przygotowuje się go najczęściej w specjalnym naczyniu zwanym kazanem. Najbliżej granic Polski można je dostać na bazarach w Brześciu na Białorusi lub we Lwowie. Zamiast kazana można użyć zwykłego żeliwnego garnka.
Przepis pochodzi z książki „Ryż”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa (baraniny, wołowiny lub wieprzowiny)
- 2 szklanki ryżu długoziarnistego białego
- 2 marchwie
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
- 4 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso opłukać i pokroić na drobne kawałki, posolić, popieprzyć.
- Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek wycisnąć przez praskę.
- Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej bądź przepuścić przez maszynkę z końcówką do warzyw.
- W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu, aż się zarumieni. Następnie dodać pokrojone mięso, smażyć przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać marchew wraz z przyprawami (wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem), po czym smażyć przez 5–7 minut. Całość dokładnie wymieszać. Dodać ziele angielskie i 2 liście laurowe.
- Usmażoną cebulę, mięso i marchew zasypać suchym ryżem (nie mieszać!), zalać 4 szklankami wrzącej wody, posolić, dodać liść laurowy.
- Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut, nie mieszając, aż ryż pochłonie wodę.
- Na koniec dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki.