Pożywny ryż z kurczakiem i kiełbasą: prosty przepis na smaczny i tani obiad

2021-02-24
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Pożywny ryż z kurczakiem i kiełbasą: prosty przepis na smaczny i tani obiad
Autor: Shutterstock Proste i smaczne danie obiadowe na każdą kieszeń
łatwy
45 min
4

Jednogarnkowe dania zawsze cieszą się powodzeniem. Taki obiad z jednego kociołka budzi w nas pierwotne poczucie zaspokojenia i bezpieczeństwa. Dlatego wypróbuj ten prosty przepis na pożywny ryż z kurczakiem i kiełbasą. Warto tu wykorzystać mięso z udek kurczaka i dobrą wędzoną kiełbasę drobiową. Z podanej poniżej ilości składników przygotujecie 8 porcji obiadowych. Warto zrobić więcej i zamrozić. 

Składniki

1,5 łyżki oleju

450-500 g surowych udek z kurczaka, bez kości i bez skóry, pokrojonych w kostkę

300-350 g wędzonej kiełbasy drobiowej

1 średnia cebula, pokrojona w kostkę

2 papryki, dowolnego koloru, pokrojone w kostkę (lub 3 szklanki trójkolorowej wstępnie pokrojonej w kostkę papryki)

2 łodygi selera, pokrojone w kostkę (około 1 szklanki)

3 ząbki czosnku, drobno posiekane

1/2 łyżeczki suszonego tymianku (lub 1 łyżeczka świeżych posiekanych liści tymianku)

3 szklanki wywaru z kurczaka

1 puszka krojonych pomidorów

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1,5 szklanki ryżu jaśminowego, opłukanego i odsączonego

posiekana świeża pietruszka lub zielona cebula (opcjonalnie)

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Udka z kurczaka przyprawić solą i pieprzem.

Obsmażyć ​​pokrojone udka kurczaka, rumieniąc z każdej strony, przez około 4 do 5 minut.

Dodać cebulę, seler i paprykę i smażyć przez około 4 minuty, często mieszając.

Dodać w 1/2 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki pieprzu, czosnku, tymianku, a na końcu kiełbasę i smażyć kolejne 1,5 minuty

Dodać wywar, ostra paprykę i ryż. Zamieszać.

Dodać pokrojone pomidory z puszki razem z sokiem i wymieszać, zeskrobując resztki z dna.

Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż większość płynu zostanie wchłonięta (około 15 minut), często mieszając.

Zdjąć z ognia, wymieszać i odstawić na 8 do 10 minut.

Spróbować, ewentualnie doprawić do smaku.

Udekorować pokrojoną zieloną cebulką lub natką pietruszki.

Natychmiast podawać.

Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:

Zobacz także instrukcję krok po kroku, jak ugotować ryż: