Pożywny ryż z kurczakiem i kiełbasą: prosty przepis na smaczny i tani obiad
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Jednogarnkowe dania zawsze cieszą się powodzeniem. Taki obiad z jednego kociołka budzi w nas pierwotne poczucie zaspokojenia i bezpieczeństwa. Dlatego wypróbuj ten prosty przepis na pożywny ryż z kurczakiem i kiełbasą. Warto tu wykorzystać mięso z udek kurczaka i dobrą wędzoną kiełbasę drobiową. Z podanej poniżej ilości składników przygotujecie 8 porcji obiadowych. Warto zrobić więcej i zamrozić.
Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:
Zobacz także instrukcję krok po kroku, jak ugotować ryż:
SKŁADNIKI
- 1,5 łyżki oleju
- 450-500 g surowych udek z kurczaka, bez kości i bez skóry, pokrojonych w kostkę
- 300-350 g wędzonej kiełbasy drobiowej
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 2 papryki, dowolnego koloru, pokrojone w kostkę (lub 3 szklanki trójkolorowej wstępnie pokrojonej w kostkę papryki)
- 2 łodygi selera, pokrojone w kostkę (około 1 szklanki)
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku (lub 1 łyżeczka świeżych posiekanych liści tymianku)
- 3 szklanki wywaru z kurczaka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1,5 szklanki ryżu jaśminowego, opłukanego i odsączonego
- posiekana świeża pietruszka lub zielona cebula (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Udka z kurczaka przyprawić solą i pieprzem.
- Obsmażyć pokrojone udka kurczaka, rumieniąc z każdej strony, przez około 4 do 5 minut.
- Dodać cebulę, seler i paprykę i smażyć przez około 4 minuty, często mieszając.
- Dodać w 1/2 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki pieprzu, czosnku, tymianku, a na końcu kiełbasę i smażyć kolejne 1,5 minuty
- Dodać wywar, ostra paprykę i ryż. Zamieszać.
- Dodać pokrojone pomidory z puszki razem z sokiem i wymieszać, zeskrobując resztki z dna.
- Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż większość płynu zostanie wchłonięta (około 15 minut), często mieszając.
- Zdjąć z ognia, wymieszać i odstawić na 8 do 10 minut.
- Spróbować, ewentualnie doprawić do smaku.
- Udekorować pokrojoną zieloną cebulką lub natką pietruszki.
- Natychmiast podawać.