Pożywne leczo z mielonym mięsem
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Pożywne leczo z mielonym mięsem podane z gotowanym ryżem to świetne danie obiadowe. Podane ze świeżym pieczywem zastąpi kolację. Z tym prostym przepisem łatwo przygotować duży garnek idealnego leczo, czyli gulaszu z mięsa i cukinii w sosie pomidorowym.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego, wieprzowego lub wołowo-wieprzowego lub drobiowego
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 średnie kabaczki lub cukinie
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- oliwa lub olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W głębokiej patelni lub szerokim rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy lub oleju. Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek i smażyć do zeszklenia.
- Dodać mięso i często mieszając zrumienić.
- Dodać cukinię pokrojoną w kostkę i smażyć 3-5 minut.
- Dodać przyprawy, wlać przecier pomidorowy i dodać 0,5 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu około 15-20 minut.
- Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
- Podawać ze świeżym pieczywem lub gotowanym ryżem.