Pożywne leczo z mielonym mięsem
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Pożywne leczo z mielonym mięsem podane z gotowanym ryżem to świetne danie obiadowe. Podane ze świeżym pieczywem zastąpi kolację. Z tym prostym przepisem łatwo przygotować duży garnek idealnego leczo, czyli gulaszu z mięsa i cukinii w sosie pomidorowym.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego, wieprzowego lub wołowo-wieprzowego lub drobiowego
 - 500 ml przecieru pomidorowego
 - 2 średnie kabaczki lub cukinie
 - 2 średnie cebule
 - 4 ząbki czosnku
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki
 - 1 łyżeczka oregano
 - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
 - sól i pieprz do smaku
 - oliwa lub olej do smażenia
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W głębokiej patelni lub szerokim rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy lub oleju. Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek i smażyć do zeszklenia.
 - Dodać mięso i często mieszając zrumienić.
 - Dodać cukinię pokrojoną w kostkę i smażyć 3-5 minut.
 - Dodać przyprawy, wlać przecier pomidorowy i dodać 0,5 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu około 15-20 minut.
 - Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
 - Podawać ze świeżym pieczywem lub gotowanym ryżem.