Pożywne leczo z mielonym mięsem

2021-03-29
Pożywne leczo z mielonym mięsem
Autor: Shutterstock Mielone mięso jest doskonałym składnikiem gulaszy i mięsnym sosów
łatwy
45 min
4

Pożywne leczo z mielonym mięsem podane z gotowanym ryżem to świetne danie obiadowe. Podane ze świeżym pieczywem zastąpi kolację. Z tym prostym przepisem łatwo przygotować duży garnek idealnego leczo, czyli gulaszu z mięsa i cukinii w sosie pomidorowym. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego, wieprzowego lub wołowo-wieprzowego lub drobiowego
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 średnie kabaczki lub cukinie
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa lub olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W głębokiej patelni lub szerokim rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy lub oleju. Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek i smażyć do zeszklenia.
  • Dodać mięso i często mieszając zrumienić.
  • Dodać cukinię pokrojoną w kostkę i smażyć 3-5 minut.
  • Dodać przyprawy, wlać przecier pomidorowy i dodać 0,5 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu około 15-20 minut.
  • Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
  • Podawać ze świeżym pieczywem lub gotowanym ryżem.