Potrawka z kurczak z warzywami i cydrem

2021-03-29
Potrawka z kurczaka z warzywami i cydrem
Autor: thinkstockphotos.com Duszony kurczak to gwarancja udanego obiadu. 
łatwy
45 min
4

Potrawka z kurczaka w sosie własnym z dodatkiem cydru podana z ugotowanymi ziemniakami i fasolką szparagową (świeżą lub mrożoną) usatysfakcjonuje całą rodzinę. Alkohol zawarty w cydrze odparuje w trakcie gotowanie pozostawiając jedynie jabłczany aromat. To danie niezbyt skomplikowane i bardzo smaczne. 

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy
  • 4 plastry wędzonego boczku, pokrojonego drobno, lub dla tych co dbają o swój cholesterol szczypta wędzonej soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 6 udek kurczaka 
  • 700 g drobnych ziemniaków, pociętych na talarki
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej
  • 225 ml wytrawnego cydru oraz dużo więcej do rozlania w kieliszki
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, wymieszana z dwoma-trzema łyżkami wody, ta mieszanina mąki kartoflanej i wody będzie potrzebna do zagęszczenia potrawki
  • 250 ml tłustej śmietany lub mleka migdałowego
  • pęczek drobno posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oliwę rozgrzać w dużym rondlu, dodać boczek i smażyć prze 5 minut, aż się zezłoci.
  • Usmażony boczek wyjąć i zachować. Jeśli nie chcecie dodawać boczku, możecie ten punkt programu opuścić.
  • Czosnek drobno posiekać i dodać do garnka.
  • Do rondla dodać udka z kurczaka, smażyć 3-4 minuty, często mieszając. Skórka na udkach powinna być biała, nie zrumieniona.
  • W międzyczasie ugotować fasolkę i oddzielnie ziemniaki we wrzącej osolonej wodzie. Ugotowane warzywa odcedzić i wyłożyć na półmisek. Z jednej strony ziemniaki, z drugiej fasolka.
  • Do kawałków kurczaka dodać tymianek i cydr, doprowadzić całość do wrzenia, dodać usmażony boczek i gotować na średnim ogniu jeszcze 10-15 minut, aż kurczak będzie ugotowany w środku.
  • Dodać mieszaninę mąki ziemniaczanej i wody, dobrze wymieszać, wreszcie dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem.
  • Potrawkę ułożyć między warzywami i posypać zieloną pietruszką.
Redakcja
więcej