Potrawka z kurczak z warzywami i cydrem
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Potrawka z kurczaka w sosie własnym z dodatkiem cydru podana z ugotowanymi ziemniakami i fasolką szparagową (świeżą lub mrożoną) usatysfakcjonuje całą rodzinę. Alkohol zawarty w cydrze odparuje w trakcie gotowanie pozostawiając jedynie jabłczany aromat. To danie niezbyt skomplikowane i bardzo smaczne.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy
- 4 plastry wędzonego boczku, pokrojonego drobno, lub dla tych co dbają o swój cholesterol szczypta wędzonej soli
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 6 udek kurczaka
- 700 g drobnych ziemniaków, pociętych na talarki
- 250 g zielonej fasolki szparagowej
- 225 ml wytrawnego cydru oraz dużo więcej do rozlania w kieliszki
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, wymieszana z dwoma-trzema łyżkami wody, ta mieszanina mąki kartoflanej i wody będzie potrzebna do zagęszczenia potrawki
- 250 ml tłustej śmietany lub mleka migdałowego
- pęczek drobno posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oliwę rozgrzać w dużym rondlu, dodać boczek i smażyć prze 5 minut, aż się zezłoci.
- Usmażony boczek wyjąć i zachować. Jeśli nie chcecie dodawać boczku, możecie ten punkt programu opuścić.
- Czosnek drobno posiekać i dodać do garnka.
- Do rondla dodać udka z kurczaka, smażyć 3-4 minuty, często mieszając. Skórka na udkach powinna być biała, nie zrumieniona.
- W międzyczasie ugotować fasolkę i oddzielnie ziemniaki we wrzącej osolonej wodzie. Ugotowane warzywa odcedzić i wyłożyć na półmisek. Z jednej strony ziemniaki, z drugiej fasolka.
- Do kawałków kurczaka dodać tymianek i cydr, doprowadzić całość do wrzenia, dodać usmażony boczek i gotować na średnim ogniu jeszcze 10-15 minut, aż kurczak będzie ugotowany w środku.
- Dodać mieszaninę mąki ziemniaczanej i wody, dobrze wymieszać, wreszcie dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem.
- Potrawkę ułożyć między warzywami i posypać zieloną pietruszką.