Potrawka z karkówki wieprzowej z orzechami i warzywami

Potrawka z karkówki
Autor: Shutteratock
łatwy
40 min
4

Potrawka z karkówki to danie, które stanowi specyficzny, ale bardzo smaczny miks. Mięso uduszone ze słodką kapusta, marchewką i cebulą to polska klasyka, ale przyprawy pochodzą raczej z kuchni azjatyckiej. Całość łączą chrupiące orzeszki.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg karkówki, pokrojona w kostkę
  • 2 marchewki, pokrojona w słupki
  • 0,5 małej główki kapusty, poszatkowana
  • 2 cebule, pokrojone w piórka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
  • olej
  • garść orzechów laskowych, wyłuskanych
  • 1 łyżeczka imbiru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Posiekaną kapustę i marchewkę opłukać, osączyć dokładnie z wody.
  • Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i zrumienić na nim mięso.
  • Podsmażoną karkówkę zdjąć z patelni, a na jej miejsce włożyć warzywa, smażyć kilka minut.
  • Do warzyw dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i orzechy. Wymieszać i dodać ponownie mięso.
  • Podlać bulionem i dusić ok 10 minut na średnim ogniu.
  • Pod koniec duszenia dodać sos sojowy i ocet, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Dlaczego warto jeść orzechy?

Galeria: Co zrobić z karkówki? 10 przepisów na karczek wieprzowy

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej