Potrawka z karkówki wieprzowej z orzechami i warzywami
2022-05-07
łatwy
40 min
4
Potrawka z karkówki to danie, które stanowi specyficzny, ale bardzo smaczny miks. Mięso uduszone ze słodką kapusta, marchewką i cebulą to polska klasyka, ale przyprawy pochodzą raczej z kuchni azjatyckiej. Całość łączą chrupiące orzeszki.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg karkówki, pokrojona w kostkę
- 2 marchewki, pokrojona w słupki
- 0,5 małej główki kapusty, poszatkowana
- 2 cebule, pokrojone w piórka
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- olej
- garść orzechów laskowych, wyłuskanych
- 1 łyżeczka imbiru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posiekaną kapustę i marchewkę opłukać, osączyć dokładnie z wody.
- Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i zrumienić na nim mięso.
- Podsmażoną karkówkę zdjąć z patelni, a na jej miejsce włożyć warzywa, smażyć kilka minut.
- Do warzyw dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i orzechy. Wymieszać i dodać ponownie mięso.
- Podlać bulionem i dusić ok 10 minut na średnim ogniu.
- Pod koniec duszenia dodać sos sojowy i ocet, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Dlaczego warto jeść orzechy?