Potrawka cielęca z sosem ziołowym
2021-03-29
średni
60 min
4
Przepis na obiad - potrawka cielęca z sosem ziołowym, smaczna i sycąca. Sprawdź, jak przyrządzać cielęcinę, by odkryła swoje najlepsze walory smakowe.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg cielęciny
- 200 ml mleka
- 3 żółtka
- tymianek
- sól
- pieprz czarny
- 0,5 szklanki bulionu
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 200 g odtłuszczonego serka homogenizowanego
- listki świeżej mięty
- bazylia
- Estragon
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Chudą cielęcinę umyć, osuszyć i pokroić na kawałki, następnie ugotować.
- Osobno podgrzać dużą filiżankę chudego mleka z tymiankiem, solą i pieprzem. Ostudzone mleko dodać do trzech żółtek, dokładnie mieszając. W razie potrzeby ponownie doprawić solą i pieprzem.
- Sos ze świeżych ziół: do bulionu dodać 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej i dobrze wszystko rozprowadzić.
- Całość postawić na ogniu i ciągle mieszając, doprowadzić do zgęstnienia. Po zdjęciu z ognia dobrze mieszając dodać 200 g białego homogenizowanego serka, następnie dodać świeżą miętę, bazylię i estragon oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Tak przygotowanym sosem polać ugotowaną cielęcinę. Mięso zanurzone w sosie podgrzać, nie doprowadzając do zagotowania.