Portugalski gulasz z jarmużu i fasoli. Znakomity jesienny obiad z dodatkiem białej kiełbasy
2022-09-30
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Portugalski gulasz z jarmużu i fasoli jest w rzeczywistości połączeniem dwóch tradycyjnych portugalskich dań - zupy jarmużowej i sosu pomidorowego z fasola i kiełbasą. Trzeba przyznać, że to połączenie bardzo udane. Danie jest bardzo smaczne, treściwe i dostarcza różnorodnych składników odżywczych. W sam raz na jesienne chłody, bo syci i koi.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oleju
- 300 g surowej białej kiełbasy
- 2 cebule, posiekane
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 kg jarmużu, drobno poszatkowany
- 3 puszki pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 3 puszki białej fasoli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić pokrojona w plastry kiełbasę i smażyć przez chwilę, rozdrabniając mięso widelcem.
- Gdy kiełbasa zmieni kolor na szarawy dodać resztę oleju i posiekana cebulę. Smażyć 2-3 minuty, aż cebula nieco zmięknie.
- Teraz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek orz umyty i poszatkowany jarmuż. Smażyć kolejne 2-3 minuty, aż jarmuż straci objętość.
- Przyprawić solą, i pieprzem, dodać pomidory i dusić pod przykryciem 15 minut na średnim ogniu.
- Fasole odcedzić, dodać do gulaszu i podgrzewać jeszcze kilka minut razem.
Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż?