Portugalski gulasz z jarmużu i fasoli. Znakomity jesienny obiad z dodatkiem białej kiełbasy

Gulasz portugalski
Autor: Shutterstock Gulasz portugalski jest smaczny i treściwy.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Portugalski gulasz z jarmużu i fasoli jest w rzeczywistości połączeniem dwóch tradycyjnych portugalskich dań - zupy jarmużowej i sosu pomidorowego z fasola i kiełbasą. Trzeba przyznać, że to połączenie bardzo udane. Danie jest bardzo smaczne, treściwe i dostarcza różnorodnych składników odżywczych. W sam raz na jesienne chłody, bo syci i koi. 

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oleju
  • 300 g surowej białej kiełbasy
  • 2 cebule, posiekane
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 kg jarmużu, drobno poszatkowany
  • 3 puszki pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 3 puszki białej fasoli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić pokrojona w plastry kiełbasę i smażyć przez chwilę, rozdrabniając mięso widelcem.
  • Gdy kiełbasa zmieni kolor na szarawy dodać resztę oleju i posiekana cebulę. Smażyć 2-3 minuty, aż cebula nieco zmięknie.
  • Teraz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek orz umyty i poszatkowany jarmuż. Smażyć kolejne 2-3 minuty, aż jarmuż straci objętość.
  • Przyprawić solą, i pieprzem, dodać pomidory i dusić pod przykryciem 15 minut na średnim ogniu.
  • Fasole odcedzić, dodać do gulaszu i podgrzewać jeszcze kilka minut razem.
Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż?

Galeria: Jarmuż - przepisy, co zrobić z jarmużu

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej