Pomysł na obiad z piersi kurczaka – tanio, szybko i dietetycznie

Pierś z kurczaka z porami
Autor: Shutterstock Kurczak i pory to udany duet
łatwy
30 min
4

Zastanawiacie się, co dziś zrobić na obiad? Macie ochotę na kurczaka? To może soczysta pierś w porach? Szybko, tanio i dietetycznie, a do tego pysznie – sukces gwarantowany.

Dania z piersi kurczaka są lekkie i dietetyczne. Co możemy zrobić nowego na obiad z piersią kurczaka w roli głównej? Proponuję połączenie z porem – to warzywo również sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetce, a dodatek otartej skórki cytryny uchroni nas przed wzdęciem.

SKŁADNIKI

  • pierś z kurczaka
  • biała część pora
  • masło klarowane
  • otarta skórka z ekologicznej cytryny (jeśli mamy, świetna będzie skórka z limoncello)
  • sok z cytryny (możemy zastąpić cytrynówką)
  • wywar z rosołu lub woda (ok. 1/4 szkl.)
  • opcjonalnie: śmietana, kawałki masła
  • przyprawy: sól, pieprz biały, curry, słodka i ostra papryka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Skrapiamy cytryną bądź cytrynówką (pod wpływem alkoholu mięso pięknie kruszeje). Przyprawiamy solą, białym pieprzem, curry i słodką papryką. Odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce, aby mięso przeszło przyprawami. W tym czasie kroimy pora (białą część) w talarki.
  • Obsmażamy mięso na szybkim ogniu (duży płomień, 2–3 minuty na każdą stronę kawałka mięsa). Dzięki temu zamkniemy pory i cały smak oraz soczystość pozostaną w mięsie. Do smażenia używam masła klarowanego, bo jest to jeden z najlepszych tłuszczów do tego przeznaczonych. Poza tym masło wyjątkowo dobrze podkreśla smak drobiu, zwłaszcza kurczaka i indyka.
  • Podsmażone kawałki piersi przekładamy na talerz.
  • Na zmniejszonym ogniu podsmażamy pory.
  • Gdy pory się zeszklą, zalewamy je wywarem (lub wodą). Jeśli trzeba, doprawiamy solą. Dodajemy skórkę z cytryny (lub limoncello) i wedle uznania: sól, pieprz i odrobinę ostrej papryki. Osoby mniej dbające o linię mogą się skusić na zaciągnięcie sosu śmietaną. Chwilę gotujemy, aby sos się lekko zredukował.
  • Do sosu dokładamy podsmażone kawałki kurczaka. Jeśli uznamy, że sos warto zagęścić, dodajmy kawałki zimnego (to ważne) masła – ono świetnie zagęści sos. Całość dusimy pod przykryciem ok. 5–7 minut. Już na talerzu danie możemy udekorować grubo krojonym szczypiorem.
  • Do tak przyrządzonego kurczaka szczególnie pasuje ryż albo bagietka.
Beszamel - Por: wartość odżywcza i właściwości pora
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej