Pomarańczki komisarza Montalbano: najlepszy przepis na sycylijskie krokiety ryżowe

Pomarańczki komisarza Montalbano: najlepszy przepis na sycylijskie krokiety ryżowe
Autor: Shutterstock.com Sycylijskie pomarańczki - krokiety z szafranowego ryżu nadziewane wołowym ragu
średni
60 min
4

Pomarańczki komisarza Montalbano to słynne sycylijskie arancini (wł. pomarańczki), czyli krokiety ryżowe nadziewane pomidorowym ragu wołowym. Zazwyczaj arancini są okrągłe, ale te z bogatym nadzieniem wybornego ragu wołowego są spiczaste. I takie właśnie przygotowuje Adelina, gosposia komisarza Montalbano z kultowej serii kryminałów Andrei Camirellego. Dla ryżowych krokietów Adeliny, komisarz porzucił sylwestra w Paryżu z ukochaną i zasiadł do stołu z rodziną gosposi. Jak twierdził, najlepsze są gorące, prosto z wrzącego oleju... Pyszności!

Kilka uwag o przygotowaniu ryżowych arancini 

Ryż i sos mięsny można przygotować wcześniej, a następnie połączyć w arancini z bogatym sosem mięsnym tuż przed smażeniem. Jedna rada, którą ci daję, to przygotowanie wołowego ragu w dużych ilościach. To, co zostanie, możesz wykorzystać do makaronu lub zamrozić do wykorzystania w innym czasie.

Składniki

Do ryżu na krokiety:

500 g ryżu

1100 g wody

1 łyżeczka soli

50 g masła

50 g ser parmezan starty

2 saszetki z szafranem

Na mięsny farsz pomidorowy:

200 g przecieru pomidorowego

200 g wołowiny (mielonej)

50 g boczku

1 łodyga selera

1 marchewka

1/2 cebuli

200 g białego wina

oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

sól i pieprz

150 g wędzonego sera, pokrojonego w małą kostkę lub startego

Do panierowania:

60 g mąki

130 g wody

bułka tarta

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zacznij od przygotowania doskonałego ragu. Drobno posiekaj cebulę, marchew i seler naciowy. Usmaż warzywa na średnim ogniu z odrobiną oliwy. Smaż aż warzywa będą miękkie.

Dodaj mięso mielone oraz pokrojony w kostkę boczek. Smaż, aż mięso stanie się brązowe. Na koniec zdeglasuj patelnię kroplą białego wina, dopraw solą i pieprzem i dodaj sos pomidorowy. Gotuj na umiarkowanym ogniu przez co najmniej kilka godzin. Na koniec dodaj zielony groszek i wymieszaj. 

W międzyczasie, gdy sos się gotuje, przygotuj ryż. W rondelku zagotuj 1 litr i sto gramów wody. Dodaj sól, szafran i ryż. Gotuj na średnim ogniu, aż woda całkowicie się wchłonie. Zalecam użycie ryżu o krótkich ziarnach odpowiedniego do arancini lub do suschi lub risotta. 

Ugotowany ryż dopraw masłem i tartym parmezanem. Energicznie wymieszaj. Rozłóż na dużej blasze do pieczenia, aby szybciej ostygł.

Gdy ryż jest już zupełnie ostygnięty, weź w dłoń garść ryżu. Uformuj palcami coś na kształt miseczki, którą napełnisz dwiema łyżeczkami sosu mięsnego i kilkoma kostkami wędzonego sera. Sklej ryż, dobrze ściskając dłońmi i nadając mu klasyczny, spiczasty kształt. Jeśli chcesz dodaj trochę więcej ryżu, aby dobrze zamknąć otwór.

Kontynuuj to samo z pozostałym ryżem i ragu, aż wszystkie składniki zostaną zużyte.

Przygotuj luźne ciasto naleśnikowe do panierowania, powoli łącząc wodę z mąką i mieszając ręczną trzepaczką, aby uniknąć grudek. Zanurz arancini w cieście. Następnie osącz nad miską, aby usunąć nadmiar ciasta. Obtocz sycylijskie krokiety w bułce tartej, aby zakończyć panierkę.

Panierowane "pomarańczki" smaż w dużej ilości gorącego oleju po kilka razy na raz. Po usmażeniu ułóż je na papierowych ręcznikach, aby osączyć je z nadmiaru oleju.

Podawaj je póki gorące!

Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej