Pomarańczki komisarza Montalbano: najlepszy przepis na sycylijskie krokiety ryżowe
Pomarańczki komisarza Montalbano to słynne sycylijskie arancini (wł. pomarańczki), czyli krokiety ryżowe nadziewane pomidorowym ragu wołowym. Zazwyczaj arancini są okrągłe, ale te z bogatym nadzieniem wybornego ragu wołowego są spiczaste. I takie właśnie przygotowuje Adelina, gosposia komisarza Montalbano z kultowej serii kryminałów Andrei Camirellego. Dla ryżowych krokietów Adeliny, komisarz porzucił sylwestra w Paryżu z ukochaną i zasiadł do stołu z rodziną gosposi. Jak twierdził, najlepsze są gorące, prosto z wrzącego oleju... Pyszności!
Kilka uwag o przygotowaniu ryżowych arancini
Ryż i sos mięsny można przygotować wcześniej, a następnie połączyć w arancini z bogatym sosem mięsnym tuż przed smażeniem. Jedna rada, którą ci daję, to przygotowanie wołowego ragu w dużych ilościach. To, co zostanie, możesz wykorzystać do makaronu lub zamrozić do wykorzystania w innym czasie.
SKŁADNIKI
- Do ryżu na krokiety:
- 500 g ryżu
- 1100 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 50 g masła
- 50 g ser parmezan starty
- 2 saszetki z szafranem
- Na mięsny farsz pomidorowy:
- 200 g przecieru pomidorowego
- 200 g wołowiny (mielonej)
- 50 g boczku
- 1 łodyga selera
- 1 marchewka
- 1/2 cebuli
- 200 g białego wina
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól i pieprz
- 150 g wędzonego sera, pokrojonego w małą kostkę lub startego
- Do panierowania:
- 60 g mąki
- 130 g wody
- bułka tarta
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od przygotowania doskonałego ragu. Drobno posiekaj cebulę, marchew i seler naciowy. Usmaż warzywa na średnim ogniu z odrobiną oliwy. Smaż aż warzywa będą miękkie.
- Dodaj mięso mielone oraz pokrojony w kostkę boczek. Smaż, aż mięso stanie się brązowe. Na koniec zdeglasuj patelnię kroplą białego wina, dopraw solą i pieprzem i dodaj sos pomidorowy. Gotuj na umiarkowanym ogniu przez co najmniej kilka godzin. Na koniec dodaj zielony groszek i wymieszaj.
- W międzyczasie, gdy sos się gotuje, przygotuj ryż. W rondelku zagotuj 1 litr i sto gramów wody. Dodaj sól, szafran i ryż. Gotuj na średnim ogniu, aż woda całkowicie się wchłonie. Zalecam użycie ryżu o krótkich ziarnach odpowiedniego do arancini lub do suschi lub risotta.
- Ugotowany ryż dopraw masłem i tartym parmezanem. Energicznie wymieszaj. Rozłóż na dużej blasze do pieczenia, aby szybciej ostygł.
- Gdy ryż jest już zupełnie ostygnięty, weź w dłoń garść ryżu. Uformuj palcami coś na kształt miseczki, którą napełnisz dwiema łyżeczkami sosu mięsnego i kilkoma kostkami wędzonego sera. Sklej ryż, dobrze ściskając dłońmi i nadając mu klasyczny, spiczasty kształt. Jeśli chcesz dodaj trochę więcej ryżu, aby dobrze zamknąć otwór.
- Kontynuuj to samo z pozostałym ryżem i ragu, aż wszystkie składniki zostaną zużyte.
- Przygotuj luźne ciasto naleśnikowe do panierowania, powoli łącząc wodę z mąką i mieszając ręczną trzepaczką, aby uniknąć grudek. Zanurz arancini w cieście. Następnie osącz nad miską, aby usunąć nadmiar ciasta. Obtocz sycylijskie krokiety w bułce tartej, aby zakończyć panierkę.
- Panierowane "pomarańczki" smaż w dużej ilości gorącego oleju po kilka razy na raz. Po usmażeniu ułóż je na papierowych ręcznikach, aby osączyć je z nadmiaru oleju.
- Podawaj je póki gorące!