Polski burger z programu Zakupy pod Kontrolą
Polski burger to pożywne i pyszne danie autorstwa Darka Kuźniaka, słynącego z nietypowego podejścia do kuchni. Polski burger to świetny pomysł dania na obiad lub ciepłą kolację.
Przepis pochodzi z 9 odcinka programu Zakupy pod Kontrolą. W dziewiątym odcinku gospodarze programu Małgorzata Krupa i Darek Kuźniak zawitają w Kołobrzegu w domu Beaty i Mariusza oraz ich trójki dzieci. Gosia porozmawia z rodziną o 19 letnim związku, o planowaniu budżetu domowego i zakupów a dzieci opowiedzą nam o swoich pasjach oraz o tym co lubią a czego nie lubią jeść. Darek zrobi polskie burgery i włoskie tiramisu na deser. Gosia porozmawia z Beatą o oszczędzaniu na... nie marnowaniu jedzenia. Panie rozważą czy lepiej robić zapasy czy przyrządzać dania z rzeczy dostępnych w lodówce. Mariusz zaskoczy Darka swoim kunsztem kucharskim. Na pewno będzie pysznie i oszczędnie!
Oglądaj Zakupy pod Kontrolą w każdą niedzielę na antenie TVP2 o 19:35
SKŁADNIKI
- Mielone mięso wieprzowe, 400 g
- Czerstwa bułka, 1 sztuka
- Jajko, 1 sztuka
- Mleko, ½ szklanki
- Cebula, 1 sztuka
- Natka pietruszki, ½ pęczka
- Sól, pieprz, do smaku
- Bułka tarta, 200 g
- Olej do smażenia
- Bułka, 4 sztuki
- Ogórek korniszon, 4 sztuki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj dużą miskę, włóż do niej czerstwą bułkę i zalej ją mlekiem.
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- Włóż mięso do miski, dodaj odciśniętą z mleka bułkę oraz przesmażoną cebulę.
- Dodaj posiekaną drobno natkę pietruszki, wbij jajko, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyrób mięso na gładką masę.
- Uformuj cztery kotlety, obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju.
- Każdą bułkę przekrój na pół i podawaj z kotletem oraz pokrojonymi w paski korniszonami.
- Możesz dodać do mięsa łyżkę majonezu. Dzięki temu nie tylko podkręcisz smak, kotlety będą bardziej soczyste.