Polski burger z programu Zakupy pod Kontrolą

2018-11-13
Polski burger z programu Zakupy pod Kontrolą
Autor: Anna Łukasiewicz blog Five o'clock Polski burger, czyli odpowiedź Darka Kuźniaka na modę street foodu
łatwy
15 min
4

Polski burger to pożywne i pyszne danie autorstwa Darka Kuźniaka, słynącego z nietypowego podejścia do kuchni. Polski burger to świetny pomysł dania na obiad lub ciepłą kolację. 

Przepis pochodzi z 9 odcinka programu Zakupy pod Kontrolą. W dziewiątym odcinku gospodarze programu Małgorzata Krupa i Darek Kuźniak zawitają w Kołobrzegu w domu Beaty i Mariusza oraz ich trójki dzieci. Gosia porozmawia z rodziną o 19 letnim związku, o planowaniu budżetu domowego i zakupów a dzieci opowiedzą nam o swoich pasjach oraz o tym co lubią a czego nie lubią jeść. Darek zrobi polskie burgery i włoskie tiramisu na deser. Gosia porozmawia z Beatą o oszczędzaniu na... nie marnowaniu jedzenia. Panie rozważą czy lepiej robić zapasy czy przyrządzać dania z rzeczy dostępnych w lodówce. Mariusz zaskoczy Darka swoim kunsztem kucharskim. Na pewno będzie pysznie i oszczędnie!

Oglądaj Zakupy pod Kontrolą w każdą niedzielę na antenie TVP2 o 19:35

Składniki

Mielone mięso wieprzowe, 400 g

Czerstwa bułka, 1 sztuka

Jajko, 1 sztuka

Mleko, ½ szklanki

Cebula, 1 sztuka

Natka pietruszki, ½ pęczka

Sól, pieprz, do smaku

Bułka tarta, 200 g

Olej do smażenia

Bułka, 4 sztuki

Ogórek korniszon, 4 sztuki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Przygotuj dużą miskę, włóż do niej czerstwą bułkę i zalej ją mlekiem.

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.

Włóż mięso do miski, dodaj odciśniętą z mleka bułkę oraz przesmażoną cebulę.

Dodaj posiekaną drobno natkę pietruszki, wbij jajko, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyrób mięso na gładką masę.

Uformuj cztery kotlety, obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju.

Każdą bułkę przekrój na pół i podawaj z kotletem oraz pokrojonymi w paski korniszonami.

Możesz dodać do mięsa łyżkę majonezu. Dzięki temu nie tylko podkręcisz smak, kotlety będą bardziej soczyste.