Polski burger z programu Zakupy pod Kontrolą

2021-03-29
Polski burger z programu Zakupy pod Kontrolą
Autor: Anna Łukasiewicz blog Five o'clock Polski burger, czyli odpowiedź Darka Kuźniaka na modę street foodu
łatwy
15 min
4

Polski burger to pożywne i pyszne danie autorstwa Darka Kuźniaka, słynącego z nietypowego podejścia do kuchni. Polski burger to świetny pomysł dania na obiad lub ciepłą kolację. 

Przepis pochodzi z 9 odcinka programu Zakupy pod Kontrolą. W dziewiątym odcinku gospodarze programu Małgorzata Krupa i Darek Kuźniak zawitają w Kołobrzegu w domu Beaty i Mariusza oraz ich trójki dzieci. Gosia porozmawia z rodziną o 19 letnim związku, o planowaniu budżetu domowego i zakupów a dzieci opowiedzą nam o swoich pasjach oraz o tym co lubią a czego nie lubią jeść. Darek zrobi polskie burgery i włoskie tiramisu na deser. Gosia porozmawia z Beatą o oszczędzaniu na... nie marnowaniu jedzenia. Panie rozważą czy lepiej robić zapasy czy przyrządzać dania z rzeczy dostępnych w lodówce. Mariusz zaskoczy Darka swoim kunsztem kucharskim. Na pewno będzie pysznie i oszczędnie!

Oglądaj Zakupy pod Kontrolą w każdą niedzielę na antenie TVP2 o 19:35

SKŁADNIKI

  • Mielone mięso wieprzowe, 400 g
  • Czerstwa bułka, 1 sztuka
  • Jajko, 1 sztuka
  • Mleko, ½ szklanki
  • Cebula, 1 sztuka
  • Natka pietruszki, ½ pęczka
  • Sól, pieprz, do smaku
  • Bułka tarta, 200 g
  • Olej do smażenia
  • Bułka, 4 sztuki
  • Ogórek korniszon, 4 sztuki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj dużą miskę, włóż do niej czerstwą bułkę i zalej ją mlekiem.
  • Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  • Włóż mięso do miski, dodaj odciśniętą z mleka bułkę oraz przesmażoną cebulę.
  • Dodaj posiekaną drobno natkę pietruszki, wbij jajko, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyrób mięso na gładką masę.
  • Uformuj cztery kotlety, obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju.
  • Każdą bułkę przekrój na pół i podawaj z kotletem oraz pokrojonymi w paski korniszonami.
  • Możesz dodać do mięsa łyżkę majonezu. Dzięki temu nie tylko podkręcisz smak, kotlety będą bardziej soczyste.
Redakcja
więcej