Polenta z kiełbasą w sosie pomidorowym. Zapisz przepis, bo będziesz do niego wracać
Dieta bezglutenowa
Polenta to jeden z najpopularniejszych składników kuchni włoskiej. Jest to potrawa przyrządzana z mąki lub kaszki kukurydzianej. Może być dodatkiem do dań głównych lub składnikiem pysznych i aromatycznych potraw. Najlepszym tego przykładem jest właśnie ten przepis. Polenta z kiełbasą smakuje zacnie, syci i rozgrzewa. To doskonałe danie na obiad w chłodne dni.
Jak zrobić polentę z kiełbasą?
Przyrządzenie dania zaczyna się od zrobienia sosu pomidorowego z kiełbasą. Do posmażonej cebuli, czosnku i kiełbasy wlewa się passatę pomidorową, a następnie doprawia. Aromatu nadają suszone włoskie zioła, czyli bazylia i oregano. Po niecałym kwadransie pyszny sos pomidorowy z kiełbasą jest gotowy. Kolejnym krokiem jest ugotowanie polenty z dodatkiem masła i aromatycznego startego sera Gruyer, którego smak jest łagodny i lekko orzechowy. Do miseczek nakłada się polentę, a na wierzch wykłada sycący sos pomidorowy z kiełbasą. Porcje można udekorować świeżymi ziołami.
Przepis na polentę z kiełbasą
- To pyszne i aromatyczne danie, które popularne jest we Włoszech, na Węgrzech i w Rumunii, robi się łatwo. Należy przestrzegać przepisu, aby danie udało się za pierwszym razem.
- Przygotowanie obiadu z polentą w roli głównej jest szybkie. Przyrządzenie dania zajmuje około 40 minut.
- Lista składników to produkty, które są w sklepach cały rok. Polentę można kupić w prawie każdym większym sklepie spożywczym i tych oferujących zdrową żywność.
- Do tego dania najlepsza będzie kiełbasa o ostrym smaku, na przykład paprykowa. Sprawdzi się też hiszpańskie chorizo. Osoby, które lubią łagodne smaki, mogą użyć kiełbasy wieprzowej lub drobiowej dobrej jakości.
- Zamiast passaty pomidorowej można wykorzystać krojone pomidory z puszki.
- Danie będzie bardziej aromatyczne, jeżeli cebulę, czosnek i kiełbasę podsmaży się na smakowym oleju.
- Szwajcarski ser Gruyer zastąpi ementaler.
SKŁADNIKI
- sos pomidorowy z kiełbasą:
- 400 ml passaty pomidorowej
- 300 g kiełbasy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
- 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta cukru trzcinowego
- sól, pieprz
polenta:- 800 ml wody
- 100 g polenty
- 4 łyżki startego sera Gruyere
- 2 łyżki masła
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodać kiełbasę i czosnek. Smażyć około 3 minut, cały czas mieszając. Wlać passatę pomidorową i doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i cukrem trzcinowym. Wymieszać i gotować około 10 minut.
- Wodę przelać do garnka i zagotować z dodatkiem soli. Wsypać polentę i gotować, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 30 minut. Często mieszać, aby polenta się nie przypaliła. Pod koniec gotowania dodać starty ser i masło.
- Polentę nałożyć do miseczek. Na wierzch wyłożyć sos pomidorowy z kiełbasą. Udekorować świeżymi ziołami i podawać od razu.