Polenta z kiełbasą w sosie pomidorowym. Zapisz przepis, bo będziesz do niego wracać

polenta z kiełbasą
Autor: Shutterstock Polenta z kiełbasą w sosie pomidorowym to sprawdzony przepis na pyszny i sycący obiad.
łatwy
40 min
2

Dieta bezglutenowa

Polenta to jeden z najpopularniejszych składników kuchni włoskiej. Jest to potrawa przyrządzana z mąki lub kaszki kukurydzianej. Może być dodatkiem do dań głównych lub składnikiem pysznych i aromatycznych potraw. Najlepszym tego przykładem jest właśnie ten przepis. Polenta z kiełbasą smakuje zacnie, syci i rozgrzewa. To doskonałe danie na obiad w chłodne dni.

Jak zrobić polentę z kiełbasą?

Przyrządzenie dania zaczyna się od zrobienia sosu pomidorowego z kiełbasą. Do posmażonej cebuli, czosnku i kiełbasy wlewa się passatę pomidorową, a następnie doprawia. Aromatu nadają suszone włoskie zioła, czyli bazylia i oregano. Po niecałym kwadransie pyszny sos pomidorowy z kiełbasą jest gotowy. Kolejnym krokiem jest ugotowanie polenty z dodatkiem masła i aromatycznego startego sera Gruyer, którego smak jest łagodny i lekko orzechowy. Do miseczek nakłada się polentę, a na wierzch wykłada sycący sos pomidorowy z kiełbasą. Porcje można udekorować świeżymi ziołami.

Przepis na polentę z kiełbasą

  • To pyszne i aromatyczne danie, które popularne jest we Włoszech, na Węgrzech i w Rumunii, robi się łatwo. Należy przestrzegać przepisu, aby danie udało się za pierwszym razem.
  • Przygotowanie obiadu z polentą w roli głównej jest szybkie. Przyrządzenie dania zajmuje około 40 minut.
  • Lista składników to produkty, które są w sklepach cały rok. Polentę można kupić w prawie każdym większym sklepie spożywczym i tych oferujących zdrową żywność.
  • Do tego dania najlepsza będzie kiełbasa o ostrym smaku, na przykład paprykowa. Sprawdzi się też hiszpańskie chorizo. Osoby, które lubią łagodne smaki, mogą użyć kiełbasy wieprzowej lub drobiowej dobrej jakości.
  • Zamiast passaty pomidorowej można wykorzystać krojone pomidory z puszki.
  • Danie będzie bardziej aromatyczne, jeżeli cebulę, czosnek i kiełbasę podsmaży się na smakowym oleju.
  • Szwajcarski ser Gruyer zastąpi ementaler.

SKŁADNIKI

  • sos pomidorowy z kiełbasą:
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 300 g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta cukru trzcinowego
  • sól, pieprz

  • polenta:
  • 800 ml wody
  • 100 g polenty
  • 4 łyżki startego sera Gruyere
  • 2 łyżki masła
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodać kiełbasę i czosnek. Smażyć około 3 minut, cały czas mieszając. Wlać passatę pomidorową i doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i cukrem trzcinowym. Wymieszać i gotować około 10 minut.
  • Wodę przelać do garnka i zagotować z dodatkiem soli. Wsypać polentę i gotować, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 30 minut. Często mieszać, aby polenta się nie przypaliła. Pod koniec gotowania dodać starty ser i masło.
  • Polentę nałożyć do miseczek. Na wierzch wyłożyć sos pomidorowy z kiełbasą. Udekorować świeżymi ziołami i podawać od razu.
Naleśniki kukurydziane ze szpinakiem
Anna Szulc-Górska
więcej