Polenta: co to jest? Przepisy na dania z polentą
Polenta to włoski specjał gotowany z mąki kukurydzianej. Jest uniwersalnym dodatkiem do mięs, ryb, zup i przekąsek. Sprawdź, jak zrobić polentę i co można z niej przyrządzić. Podajemy przepisy na pikantną zapiekankę i chipsy z polenty.
Spis treści
Polenta to grubo mielona mąka kukurydziana ugotowana w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli. Tworzy gęstą papkę, którą wykłada się równą warstwą na tacę i zostawia do ostygnięcia. Ostudzoną polentę kroi się nożem maczanym w zimnej wodzie - w kostkę, krążki, paseczki... W tej postaci może zastąpić makaron, a nawet pieczywo. W postaci grubych plastrów podawana jest z gulaszem, ragout z królika, jagnięciny, dziczyzny, polewana sosem z grzybów lub pomidorów. Może być smażona na boczku, zapiekana z serem kozim lub kiełbasą. Doskonała jest również pieczona na grillu. Poniżej dwa przepisy – na zapiekankę i smażone chipsy z polenty.
Polenta: pikantna zapiekanka z włoską kapustą
Składniki:
½ kg mąki kukurydzianej
½ kapusty włoskiej
½ szklanki bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
łyżka masła
papryczka chili
4 łyżki startego parmezanu
sól
Sposób przygotowania:
W garnku zagotuj 1½ l osolonej wody. Ciągle mieszając, wsypuj stopniowo mąkę kukurydzianą i gotuj 15 minut na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa się zagęści i zacznie odstawać od ścianek garnka, wyłóż ją na tacę, rozsmaruj na grubość 1 cm. Zostaw do ostygnięcia.
Kapustę poszatkuj, podlej bulionem, gotuj 20 minut, osącz. Czosnek obierz i posiekaj. Chili oczyść z pestek, pokrój drobniutko. Kapustę przesmaż na rozgrzanym oleju, dodaj czosnek i chili, przypraw solą.
Formę żaroodporną posmaruj masłem. Polentę pokrój w romby, ułóż w formie na przemian z kapustą. Wierzch posyp parmezanem. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Chipsy z polenty z duszoną cebulą
Składniki:
250 g mąki kukurydzianej
3 czerwone cebule
40 g rodzynek
łyżka masła
4 łyżki octu winnego
olej
liść laurowy
tymianek, szałwia, rozmaryn
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Zagotuj 900 ml osolonej wody, mieszając, wsyp powoli mąkę kukurydzianą. Dodaj sporą szczyptę ziół, mieszając, gotuj 15 minut. Gdy masa się zagęści, wyłóż na tacę, cienko rozsmaruj, ostudź.
Rodzynki sparz i osącz z wody. Cebule obierz, pokrój w półplasterki, zeszklij na maśle. Dodaj liść laurowy, wlej ocet winny, wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Duś kilka minut, wsyp rodzynki, wymieszaj.
Polentę pokrój w wąskie romby. Dużą ilość oleju rozgrzej w rondlu, usmaż polentę z obu stron na złoto. Osącz na papierze kuchennym. Chipsy podawaj z cebulą.