Polędwiczki z suszonymi śliwkami: przepis na odświętny obiad
2021-03-29
średni
40 min
4
Polędwiczki z suszonymi śliwkami są delikatne, ale wyraziste w smaku i na pewno zasmakują gościom przy świątecznym stole. Na odświętny obiad warto przygotować bardziej wykwintne dania. Takie na pewno są polędwiczki z suszonymi śliwkami z naszego przepisu!
SKŁADNIKI
- 1 polędwica wieprzowa
- 100 g śliwek suszonych
- 2-3 łyżki masła
- 1/2 opakowania śmietany kremówki
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- duży kieliszek brandy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka włóż suszone śliwki. Zalej wodą i brandy.
- Gotuj pod przykryciem przez ok. 8 minut co jakiś czas mieszając.
- Mięso pokrój na plastry o grubości 2 cm. Oprósz solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek.
- Smaż mięso przez ok. 6 minut, po 3 minuty z każdej strony aż mięso się delikatnie zarumieni.
- Do mięsa dodaj śliwki i sos, w którym zostały przygotowane.
- Zalej całość śmietaną kremówką i duś pod przykryciem aż sos zgęstnieje.
- Podaj z makaronem lub kaszą gryczaną.