Polędwiczki z suszonymi śliwkami: przepis na odświętny obiad

2021-03-29
Polędwiczki z suszonymi śliwkami: przepis na odświętny obiad
Autor: Shutterstock Polędwica wieprzowa to szlachetny rodzaj mięsa - doskonale pasuje do niego sos z suszonych śliwek, brandy i śmietany
średni
40 min
4

Polędwiczki z suszonymi śliwkami są delikatne, ale wyraziste w smaku i na pewno zasmakują gościom przy świątecznym stole. Na odświętny obiad warto przygotować bardziej wykwintne dania. Takie na pewno są polędwiczki z suszonymi śliwkami z naszego przepisu!

SKŁADNIKI

  • 1 polędwica wieprzowa
  • 100 g śliwek suszonych
  • 2-3 łyżki masła
  • 1/2 opakowania śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • duży kieliszek brandy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka włóż suszone śliwki. Zalej wodą i brandy.
  • Gotuj pod przykryciem przez ok. 8 minut co jakiś czas mieszając.
  • Mięso pokrój na plastry o grubości 2 cm. Oprósz solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek.
  • Smaż mięso przez ok. 6 minut, po 3 minuty z każdej strony aż mięso się delikatnie zarumieni.
  • Do mięsa dodaj śliwki i sos, w którym zostały przygotowane.
  • Zalej całość śmietaną kremówką i duś pod przykryciem aż sos zgęstnieje.
  • Podaj z makaronem lub kaszą gryczaną.