Polędwiczki z kurczaka na patyku: soczyste kąski z grilla
2022-04-30
łatwy
30 min
4
Polędwiczki z kurczaka na patyku to pyszne i soczyste kąski z grilla. To ekonomiczne danie przygotujecie z łatwością. Marynowane polędwiczki z piersi kurczaka możecie przygotować na tradycyjnym grillu węglowym, gazowym, elektrycznym, w piekarniku lub na patelni grillowej.
SKŁADNIKI
- 500 g polędwiczek z piersi kurczaka
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki soku pomarańczowego lub 1 łyżka cytrynowego
- 1 łyżka musztardy sarepskiej lub dijon
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- oraz patyczki do szaszłyków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Aby zrobić marynatę, wymieszaj oliwę z oliwek, sos sojowy, sok pomarańczowy, musztardę, sproszkowany czosnek, mielony pieprz i wędzoną paprykę suszoną.
- Każdą polędwiczkę nakłuj widelcem w kilku miejscach. Umieść polędwiczki w naczyniu lub torebce z suwakiem i zalej kurczaka marynatą, tak aby całkowicie ją przykryć.
- Marynuj co najmniej 30 minut lub do 4 godzin.
- Każdą polędwiczkę nadziej na patyczek do szaszłyków (wcześniej namoczony w wodzie).
- Rozgrzej grill do średniego ciepła i posmaruj ruszt (lub powierzchnię patelni grillowej) olejem, aby zapobiec przywieraniu.
- Umieść polędwiczki z kurczaka na grillu i grilluj przez 4-6 minut z każdej strony, w zależności od grubości.
- Po zakończeniu zdejmij polędwiczki z kurczaka z grilla i pozwól im odpocząć przez 5 minut.
- Następnie podawaj z zieloną sałatą i sosem jogurtowym.
"Kuchnia afrodyzjaków" rozpieszcza zmysły. Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować sałatkę z kurczakiem capresini.