Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym na obiad w 15 minut
2021-11-23
łatwy
15 min
4
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym to pyszne danie obiadowe. Można je podać z kaszą jęczmienną lu puree ziemniaczanym. Sos należy doprawić według własnych upodobań. Jedni wolą ostrzejszy, inni delikatniejszy. Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym szczególnie dobrze sprawdzą się n aobiad podczas Wielkanocy, która zazwyczaj upływa nam pod znakiem chrzanu.
SKŁADNIKI
- 500 g polędwiczek wieprzowych
- 1 czubata łyżka mąki
- 1 łyżka klarowanego masła
- 400 ml wody gorącej
- 100 ml śmietany 18%
- 2-4 łyżeczek chrzanu tartego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanego szczypioru do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwiczki wieprzowe pokroić na grubsze plasterki. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką.
- W rondlu rozgrzać klarowane masło. Dodać kawałki polędwiczek i zrumienić.
- Wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Przykryć pokrywką i dusić do miękkości przez około 30 minut.
- Do polędwiczek dodać śmietanę. Przyprawić chrzanem do smaku. W razie potrzeby uzupełnić gorącą wodą. Podgrzać, ale już nie gotować.
- Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Zobacz GALERIĘ krok po kroku: Wieprzowe roladki nadziewane pieczarkami