Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym na obiad w 15 minut

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym na obiad w 15 minut
Autor: Shutterstock.com Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym na obiad w 15 minut
łatwy
15 min
4

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym to pyszne danie obiadowe. Można je podać z kaszą jęczmienną lu puree ziemniaczanym. Sos należy doprawić według własnych upodobań. Jedni wolą ostrzejszy, inni delikatniejszy. Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym szczególnie dobrze sprawdzą się n aobiad podczas Wielkanocy, która zazwyczaj upływa nam pod znakiem chrzanu.

SKŁADNIKI

  • 500 g polędwiczek wieprzowych
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 400 ml wody gorącej
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2-4 łyżeczek chrzanu tartego 
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanego szczypioru do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwiczki wieprzowe pokroić na grubsze plasterki. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką.
  • W rondlu rozgrzać klarowane masło. Dodać kawałki polędwiczek i zrumienić. 
  • Wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Przykryć pokrywką i dusić do miękkości przez około 30 minut. 
  • Do polędwiczek dodać śmietanę. Przyprawić chrzanem do smaku. W razie potrzeby uzupełnić gorącą wodą. Podgrzać, ale już nie gotować. 
  • Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Zobacz GALERIĘ krok po kroku: Wieprzowe roladki nadziewane pieczarkami

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej