Polędwiczki kurczaka z piekarnika gotowe w 15 minut! Proste, pyszne, fit!

Polędwiczki kurczaka z piekarnika gotowe w 15 minut! Proste, pyszne, fit!
Autor: Shutterstock.com
łatwy
15 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Polędwiczki z kurczaka można przygotować w 15 minut. I to w piekarniku! Proste, pyszne i zdrowe danie fit dla każdego. Bez względu na to, czy się odchudzasz, czy tylko dbasz o dobrostan swojego organizmu, ten przepis jest dla ciebie! Polecam gorąco! 

Jak przyrządzić polędwiczki?

Przyrządzenie polędwiczek w piekarniku jest dziecinnie proste. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 200°C. W czasie gdy piekarnik nabiera mocy, osusz fileciki z piersi kurczaka. Użyj do tego papierowego ręcznika. Osuszone polędwiczki skrop oliwą lub dobrym olejem. Oprósz pieprzem i solą. Używam pieprzu młotkowanego lub grubo mielonego. Lubię gdy ząb natrafia na kawałek ziarna pieprzu i uwlania eksplozję smaku. Ale możesz użyć drobno mielonego pieprzu.  Możesz również dodać paprykę mieloną, słodką i ostrą oraz granulowany czosnek. 

Z czym podać pieczone polędwiczki?

Piętnastominutowe polędwiczki pieczone najlepiej podać z sosem jogurtowym. Wymieszaj 1/2 szklanki jogurtu naturalnego z 1 łyżką musztardy i 2 łyżkami miodu. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą. Koniecznie podaj świeże lub kiszone warzywa. 

SKŁADNIKI

  • 500 g polędwiczek z filetu z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • ½ łyżeczki młotkowanego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzej do 200°C. 
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Polędwiczki osusz papierowym ręcznikiem.
  • Mięso z filetu drobiowego skrop oliwą. Przypraw pieprzem i solą.
  • Fileciki rozłóż na blasze. Wstaw do rozgrzanego piekarnika.
  • Piecz przez 15 minut. 
  • Podaj ze świeżymi warzywami i sosem jogurtowym. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej