Polędwiczki kurczaka z piekarnika gotowe w 15 minut! Proste, pyszne, fit!
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Polędwiczki z kurczaka można przygotować w 15 minut. I to w piekarniku! Proste, pyszne i zdrowe danie fit dla każdego. Bez względu na to, czy się odchudzasz, czy tylko dbasz o dobrostan swojego organizmu, ten przepis jest dla ciebie! Polecam gorąco!
Jak przyrządzić polędwiczki?
Przyrządzenie polędwiczek w piekarniku jest dziecinnie proste. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 200°C. W czasie gdy piekarnik nabiera mocy, osusz fileciki z piersi kurczaka. Użyj do tego papierowego ręcznika. Osuszone polędwiczki skrop oliwą lub dobrym olejem. Oprósz pieprzem i solą. Używam pieprzu młotkowanego lub grubo mielonego. Lubię gdy ząb natrafia na kawałek ziarna pieprzu i uwlania eksplozję smaku. Ale możesz użyć drobno mielonego pieprzu. Możesz również dodać paprykę mieloną, słodką i ostrą oraz granulowany czosnek.
Z czym podać pieczone polędwiczki?
Piętnastominutowe polędwiczki pieczone najlepiej podać z sosem jogurtowym. Wymieszaj 1/2 szklanki jogurtu naturalnego z 1 łyżką musztardy i 2 łyżkami miodu. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą. Koniecznie podaj świeże lub kiszone warzywa.
SKŁADNIKI
- 500 g polędwiczek z filetu z piersi kurczaka
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- ½ łyżeczki młotkowanego pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzej do 200°C.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Polędwiczki osusz papierowym ręcznikiem.
- Mięso z filetu drobiowego skrop oliwą. Przypraw pieprzem i solą.
- Fileciki rozłóż na blasze. Wstaw do rozgrzanego piekarnika.
- Piecz przez 15 minut.
- Podaj ze świeżymi warzywami i sosem jogurtowym.