Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawiną i papryką

2021-03-29
Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawiną i papryką
Autor: materiały prasowe Made in PR Polędwica wołowa, aromatyczna gorgonzola, słodko-kwaśna żurawina, a do tego sos winny - wspaniałe połączenie smaków
łatwy
20 min
4

Przetestuj nasz przepis na szybkie danie z polędwicy wołowej i żurawiny. Na przygotowanie potrawy potrzebujesz nie więcej niż 15-20 minut. To prawdziwa gratka dla miłośników ciekawych połączeń smakowych.

SKŁADNIKI

  • 4 kawałki polędwicy wołowej (po ok. 180 g każdy)
  • 80 g sera gorgonzola
  • 4 łyżeczki drobno pokrojonej marynowanej zielonej papryki
  • 80 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 300 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka zasmażki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwiczki natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać olej i obsmażyć na nim mięso z obu stron.
  • Wołowinę zdjąć z patelni. Do pozostałego na patelni tłuszczu wlać czerwone wino. Ser gorgonzola pokruszyć na małe kawałki i wrzucić na patelnię. Dodać zieloną paprykę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Polędwiczki włożyć ponownie na patelnię i dusić w sosie na wolnym ogniu przez 6-8 minut. Miękkie mięso wyłożyć na talerz.
  • Do pozostałego na patelni sosu dodać zasmażkę i pozostawić na ogniu przez minutę, cały czas mieszając. Pod koniec dodać żurawinę.
  • Podawać z zielonym groszkiem lub z liśćmi szpinaku i bagietką albo z gotowanymi ziemniakami.