Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawiną i papryką
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Przetestuj nasz przepis na szybkie danie z polędwicy wołowej i żurawiny. Na przygotowanie potrawy potrzebujesz nie więcej niż 15-20 minut. To prawdziwa gratka dla miłośników ciekawych połączeń smakowych.
SKŁADNIKI
- 4 kawałki polędwicy wołowej (po ok. 180 g każdy)
- 80 g sera gorgonzola
- 4 łyżeczki drobno pokrojonej marynowanej zielonej papryki
- 80 g suszonej żurawiny
- 1 łyżka stołowa oleju
- 300 ml czerwonego wina
- 1 łyżka zasmażki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwiczki natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać olej i obsmażyć na nim mięso z obu stron.
- Wołowinę zdjąć z patelni. Do pozostałego na patelni tłuszczu wlać czerwone wino. Ser gorgonzola pokruszyć na małe kawałki i wrzucić na patelnię. Dodać zieloną paprykę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Polędwiczki włożyć ponownie na patelnię i dusić w sosie na wolnym ogniu przez 6-8 minut. Miękkie mięso wyłożyć na talerz.
- Do pozostałego na patelni sosu dodać zasmażkę i pozostawić na ogniu przez minutę, cały czas mieszając. Pod koniec dodać żurawinę.
- Podawać z zielonym groszkiem lub z liśćmi szpinaku i bagietką albo z gotowanymi ziemniakami.