Polędwica wołowa pieczona w liściach kapusty - znakomita pieczeń na odświętny stół
2021-04-08
łatwy
40 min
6
Polędwica wołowa pieczona w liściach kapusty to danie na wyjątkowe okazje. Przede wszystkim dlatego, że polędwica wołowa jest produktem dość drogim. Na większe okazje warto przygotować z niej pyszny obiad. Rodzina będzie z pewnością zachwycona.
SKŁADNIKI
- 1 kg polędwicy wołowej
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 8 dużych liści kapusty włoskiej
- 50 g słoniny w cienkich plastrach
- olej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć, osuszyć i natrzeć pieprzem i musztardą. Wstawić do lodówki na 4 godziny.
- Liście kapusty wrzucić do wrzątku na kilka minut, wyjąć i osączyć.
- Na dużej patelni rozgrzać mocno olej i zrumienić na nim polędwicę ze wszystkich stron.
- Po przestudzeniu mięso zawinąć w plasterki słoniny i sparzone liście kapusty.
- Pieczeń obwiązać sznurkiem i ułożyć wysmarowanym tłuszczem, żaroodpornym naczyniu.
- Całość oprószyć solą i skropić białym winem, wstawić do piekarnika na 180 st. C i piec ok 60 min.