Polędwica wołowa pieczona w liściach kapusty - znakomita pieczeń na odświętny stół

2021-04-08
Polędwica wołowa pieczona w liściach kapusty - znakomita pieczeń na odświętny stół
Autor: Shutterstock Polędwica pieczona w liściach kapusty to znakomita pieczeń na wykwintny obiad.
łatwy
40 min
6

Polędwica wołowa pieczona w liściach kapusty to danie na wyjątkowe okazje. Przede wszystkim dlatego, że polędwica wołowa jest produktem dość drogim. Na większe okazje warto przygotować z niej pyszny obiad. Rodzina będzie z pewnością zachwycona.

SKŁADNIKI

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 8 dużych liści kapusty włoskiej
  • 50 g słoniny w cienkich plastrach
  • olej
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyć, osuszyć i natrzeć pieprzem i musztardą. Wstawić do lodówki na 4 godziny.
  • Liście kapusty wrzucić do wrzątku na kilka minut, wyjąć i osączyć.
  • Na dużej patelni rozgrzać mocno olej i zrumienić na nim polędwicę ze wszystkich stron.
  • Po przestudzeniu mięso zawinąć w plasterki słoniny i sparzone liście kapusty.
  • Pieczeń obwiązać sznurkiem i ułożyć wysmarowanym tłuszczem, żaroodpornym naczyniu.
  • Całość oprószyć solą i skropić białym winem, wstawić do piekarnika na 180 st. C i piec ok 60 min.