Polędwica wołowa pieczona w liściach kapusty - znakomita pieczeń na odświętny stół

2021-04-08
Polędwica wołowa pieczona w liściach kapusty - znakomita pieczeń na odświętny stół
Autor: Shutterstock Polędwica pieczona w liściach kapusty to znakomita pieczeń na wykwintny obiad.
łatwy
40 min
6

Polędwica wołowa pieczona w liściach kapusty to danie na wyjątkowe okazje. Przede wszystkim dlatego, że polędwica wołowa jest produktem dość drogim. Na większe okazje warto przygotować z niej pyszny obiad. Rodzina będzie z pewnością zachwycona.

Składniki

1 kg polędwicy wołowej

1 łyżka ostrej musztardy

8 dużych liści kapusty włoskiej

50 g słoniny w cienkich plastrach

olej

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mięso umyć, osuszyć i natrzeć pieprzem i musztardą. Wstawić do lodówki na 4 godziny.

Liście kapusty wrzucić do wrzątku na kilka minut, wyjąć i osączyć.

Na dużej patelni rozgrzać mocno olej i zrumienić na nim polędwicę ze wszystkich stron.

Po przestudzeniu mięso zawinąć w plasterki słoniny i sparzone liście kapusty.

Pieczeń obwiązać sznurkiem i ułożyć wysmarowanym tłuszczem, żaroodpornym naczyniu.

Całość oprószyć solą i skropić białym winem, wstawić do piekarnika na 180 st. C i piec ok 60 min.