Polędwica cielęca z surówką z marchwi z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Polędwica cielęca z surówką z marchwi to danie obiadowe zawierające tylko 220 kcal. Przepis przygotowała Poradnia Dietetyczna Dietosfera. Danie jest bardzo smaczne, mięso delikatne, a warzywa soczyste.
SKŁADNIKI
- 100 g polędwicy cielęcej
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 łyżka sosu balsamicznego
- 1 marchew
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki cukru trzcinowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwicę natrzeć w ulubionych przyprawach i sosie balsamicznym. Odstawić do lodówki na około 1h.
- W tym czasie marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do surówki sok z cytryny i odrobinę cukru. Wymieszać.
- Mięso usmażyć na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach do uzyskania złocistego koloru.