Idealny obiad dla całej rodziny. Klops we włoskim stylu posmakuje każdemu

Idealny obiad dla całej rodziny. Klops we włoskim stylu posmakuje każdemu
Autor: Shutterstock.com Idealny obiad dla całej rodziny. Klops we włoskim stylu posmakuje każdemu
łatwy
15 min
6

Danie, które zachwyca smakiem, aromatem i wyglądem. Ten nadziewany klops we włoskim stylu smakuje i prezentuje się obłędnie. A wcale nie jest trudny w przygotowaniu. Wystarczy chwila wolnego czasu, by go przygotować i zachwycić całą rodzinę.

Prosty sposób na obiad dla całej rodziny. Przygotujemy go w zaledwie kilka chwil

Aromatyczny klops we włoskim stylu to perfekcyjny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny, prosty do przygotowania i idealny na każdy dzień tygodnia. To idealny sposób na prosty, ale pełen smaku posiłek. 

Ten nadziewany klops łączy w sobie wszystko, czego moglibyśmy chcieć. Aromatyczne mięso, perfekcyjnie dobrane przyprawy i ciągnący się ser. Sprawdzi się nie tylko na rodzinny obiad, ale również do podania gościom. A co najlepsze, czego nie zjemy możemy później wykorzystać na kanapki.

Jeśli nie przepadamy za szpinakiem możemy bez problemu użyć również rukoli lub jarmużu. Poeksperymentować możemy także z serem. Sprawdzi się cheddar jak i aromatyczny camembert. Naprawdę możemy znaleźć masę różnych udoskonaleń naszego aromatycznego obiadu.

Jeśli więc szukamy sprawdzonego sposobu na obiad dla większej ilości osób, ten sprawdzi się idealnie. Jeśli chcemy, piekąc naszego klopsa możemy przy okazji upiec z nim aromatyczne ziemniaczki i np. brokuły, tworząc tym samym pełen posiłek, bez dużej ilości roboty.

SKŁADNIKI

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 80 g tartego parmezanu
  • 1 twarda bułka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki mleka
  • 200 g tartego sera
  • 90 g szpinaku
  • 45 g pomidorów suszonych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • W misce dokładnie mieszamy mięsa, jajko, parmezan, posiekany czosnek, sól, pieprz i pietruszkę.
  • Twardą bułkę wkładamy do miski z wodą i zostawiamy, by rozmiękła.
  • Wyciskamy z niej wodę, dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy, stopniowo dodając mleko.
  • Mięso rozkładamy na równo na papierze do pieczenia.
  • Posypujemy je serem, szpinakiem i posiekanymi pomidorami suszonymi.
  • Rolujemy mięso, tak by utworzyło walec.
  • Układamy je na blaszce.
  • Pieczemy około 50 minut.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej