Podudzia po cygańsku - świetny patent na pałki kurczaka w pomidorach na ostro

Podudzia po cygańsku
Autor: Shutterstock Podudzia po cygańsku to smaczny obiad, który do pieczenia przygotujesz w dosłownie 10 minut.
łatwy
15 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

To znakomity patent na obiad w zabiegany dzień. Przygotowanie składników zajmuje jakieś 10 minut, resztę zrobi piekarnik i temperatura. Moim zdaniem najlepiej smakują z ryżem i surówką z kiszonej kapusty, ale z ziemniaczkami lub pieczywem też będą świetne.

SKŁADNIKI

  • 6 podudzi z kurczaka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ostrego keczupu
  • 10 suszonych śliwek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnuszka wlać wodę, dodać koncentrat i keczup, ocet, sól i paprykę, dokładnie wymieszać.
  • Podudzia z kurczaka ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym i zalać przygotowaną marynatą.
  • Na wierzch ułożyć śliwki i pokrojoną w krążki cebulą.
  • Wstawić do piekarnika i piec 60 minut w 180 st.C.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Galeria: Najlepsze przepisy na uda i podudzia z kurczaka

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej