Podudzia po cygańsku - świetny patent na pałki kurczaka w pomidorach na ostro
2022-02-18
łatwy
15 min
3
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
To znakomity patent na obiad w zabiegany dzień. Przygotowanie składników zajmuje jakieś 10 minut, resztę zrobi piekarnik i temperatura. Moim zdaniem najlepiej smakują z ryżem i surówką z kiszonej kapusty, ale z ziemniaczkami lub pieczywem też będą świetne.
SKŁADNIKI
- 6 podudzi z kurczaka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki ostrego keczupu
- 10 suszonych śliwek
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka octu winnego
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnuszka wlać wodę, dodać koncentrat i keczup, ocet, sól i paprykę, dokładnie wymieszać.
- Podudzia z kurczaka ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym i zalać przygotowaną marynatą.
- Na wierzch ułożyć śliwki i pokrojoną w krążki cebulą.
- Wstawić do piekarnika i piec 60 minut w 180 st.C.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne