Placuszki z jasnoty białej – ich zjadanie to dzika przyjemność
2022-07-29
łatwy
20 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jasnota biała to bardzo zdrowe zioło. Z jej liści można na przykład zrobić pyszne placuszki.
Jasnota biała zwana też jest pokrzywą głuchą lub martwą, bo choć przypomina pokrzywę, jej liście nie parzą. Jest chętnie wykorzystywana w kuchni ukraińskiej, gdzie traktuje się ją jako dzikie warzywo, oraz japońskiej – tam jest uznana za jedno z siedmiu wiosennych ziół, które jest jedzone w siódmym dniu po Nowym Roku.
Liście jasnoty można zbierać od początku maja do końca września w każdym stadium rozwoju rośliny (przed kwitnieniem, w trakcie i po kwitnieniu).
Więcej o jasnocie znajdziesz w artykule: Jasnota biała jest szczególnie cenna dla kobiet. Co w sobie kryje?
SKŁADNIKI
- ok. 2 l posiekanych liści jasnoty
- ok. 2 szklanki wody
- ok. 6 łyżek mąki pszennej
- ok. 3 łyżek cukru
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj zebrane liście jasnoty białej.
- Do posiekanych liści dodaj jajko, cukier i sól. Wszystko wymieszaj, wlewając pół szklanki wody.
- Do masy stopniowo dodawaj przesianą mąkę.
- Wodą i mąką kontroluj konsystencję ciasta – powinna być mniej więcej taka jak na placki ziemniaczane.
- Smaż placuszki jak placki ziemniaczane czy racuchy.
- Podawaj posypane cukrem ze śmietaną lub z owocami czy musem jabłkowym.
Beszamel - Jadalne Chwasty