Placki ziemniaczane z mięsem z rosołu i sosem pieczarkowym

Placki ziemniaczane z mięsem z rosołu i sosem pieczarkowym
Autor: Shutterstock.com Placki ziemniaczane z mięsem z rosołu i sosem pieczarkowym
łatwy
45 min
4

Placki ziemniaczane z mięsem z rosołu to sprytny patent na zagospodarowanie cennego białka. Gotowane mięso rosołowe wzbogaci ten nieskomplikowany posiłek o sporą wartość odżywczą. Placki z kartofli są chrupiące i niesamowicie sycące. Zobacz, jak zrobić plazki z ziemniaków z gotowanym mięsem.

SKŁADNIKI

  • Na placki ziemniaczane z gotowanym mięsem:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu zmielonego
  • 200-300 g gotowanego mięsa z rosołu, porwanego na strzępki lub drobno posiekanego
  • Na sos pieczarkowy:
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 150 ml śmietany 18%
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki. Cebulę również obrać i pokroić na cząstki. Czosnek obrać i rozgnieść.
  • Do miksera kielichowego lub blendera dodać pokrojone ziemniaki, cebulę, czosnek oraz wlać wodę do 1/2 wysokości naczynia.
  • Zblendować na puree. Mieszaninę wylać na sito wyłożone czystą ściereczką (świetnie sprawdza się ścierka kuchenna z tych niebieskich lub różowych). Gdy woda ścieknie, pozostały miąższ ziemniaczany odcisnąć, zbierając razem rogi ściereczki. Im więcej odciśniemy płynu, tym bardziej chrupiące będą placki. 
  • Puree z surowych ziemniaków przełożyć do miski, dodać rozmącone jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na koniec dodać rozdrobnione gotowane mięso. Ponownie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej, na średnim ogniu smażyć placki nakładając po 2 łyżki masy na 1 placek. Gdy się zrumienią z jednej strony przewrócić na drugą stronę i również zrumienić. 
  • W czasie smażenia placków przygotować sos pieczarkowy. Na patelni rozgrzać olej i masło. Dodać pokrojone pieczarki. Smażyć, aż odparują. Dodać pokrojoną cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli. Wlać 1/2 szklanki wody. Zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem. Lekko podgrzać. 
  • Gorące placki podawać z sosem pieczarkowym.  Smacznego! 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Zobacz GALERIĘ, co zrobić z mięsa z rosołu? Sprawdź 7 przepisów na gotowane mięso

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej