Placki ziemniaczane z mięsem z rosołu i sosem pieczarkowym
2021-10-26
łatwy
45 min
4
Placki ziemniaczane z mięsem z rosołu to sprytny patent na zagospodarowanie cennego białka. Gotowane mięso rosołowe wzbogaci ten nieskomplikowany posiłek o sporą wartość odżywczą. Placki z kartofli są chrupiące i niesamowicie sycące. Zobacz, jak zrobić plazki z ziemniaków z gotowanym mięsem.
SKŁADNIKI
- Na placki ziemniaczane z gotowanym mięsem:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu zmielonego
- 200-300 g gotowanego mięsa z rosołu, porwanego na strzępki lub drobno posiekanego
- Na sos pieczarkowy:
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 150 ml śmietany 18%
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki. Cebulę również obrać i pokroić na cząstki. Czosnek obrać i rozgnieść.
- Do miksera kielichowego lub blendera dodać pokrojone ziemniaki, cebulę, czosnek oraz wlać wodę do 1/2 wysokości naczynia.
- Zblendować na puree. Mieszaninę wylać na sito wyłożone czystą ściereczką (świetnie sprawdza się ścierka kuchenna z tych niebieskich lub różowych). Gdy woda ścieknie, pozostały miąższ ziemniaczany odcisnąć, zbierając razem rogi ściereczki. Im więcej odciśniemy płynu, tym bardziej chrupiące będą placki.
- Puree z surowych ziemniaków przełożyć do miski, dodać rozmącone jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na koniec dodać rozdrobnione gotowane mięso. Ponownie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej, na średnim ogniu smażyć placki nakładając po 2 łyżki masy na 1 placek. Gdy się zrumienią z jednej strony przewrócić na drugą stronę i również zrumienić.
- W czasie smażenia placków przygotować sos pieczarkowy. Na patelni rozgrzać olej i masło. Dodać pokrojone pieczarki. Smażyć, aż odparują. Dodać pokrojoną cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli. Wlać 1/2 szklanki wody. Zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem. Lekko podgrzać.
- Gorące placki podawać z sosem pieczarkowym. Smacznego!
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?