Placki ziemniaczane z mielonym mięsem

2021-03-29
Placki ziemniaczane z mielonym mięsem
Autor: Shutterstock Sycące i pyszne placki nadziewane mięsem mielonym
łatwy
45 min
4

Placki ziemniaczane z mielonym mięsem to sycące danie dla całej rodziny. Łączy w sobie ulubione smaki i łatwe wykonanie. Pożywne placki będą smakowały zarówno w porze obiadu, jak i na zakończenie dnia. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Anna Szubińska, Adrianna Ewa Stawska

SKŁADNIKI

  • 4-6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 250 g mięsa mielonego, wieprzowego lub indyczego
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. Odstawić, aż zbierze się płyn i odcedzić. 
  • Starte ziemniaki wymieszać z rozmąconym jajkiem i mąką. Doprawić solą i pieprzem.
  • Na 1 łyżce oleju smażyć mielone mięso do zrumienienia. Pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Zdjąć z palnika, dodać ser i wymieszać.
  • Placki smażyć można na dwa sposoby. Dla zręczniejszych: układać porcję ciasta ziemniaczanego na patelni, kłaść porcję mięsa i przykryć kolejną porcją ciasta. Lub łatwiejszy sposób: dodać usmażone mięso do ciasta, wymieszać i smażyć z tej mieszaniny zgrabne placki.
  • Placki smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  • Podawać z sosem czosnkowym lub domowym keczupem