Placki ziemniaczane z mielonym mięsem
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Placki ziemniaczane z mielonym mięsem to sycące danie dla całej rodziny. Łączy w sobie ulubione smaki i łatwe wykonanie. Pożywne placki będą smakowały zarówno w porze obiadu, jak i na zakończenie dnia.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Anna Szubińska, Adrianna Ewa Stawska
SKŁADNIKI
- 4-6 ziemniaków
- 1 cebula
- 250 g mięsa mielonego, wieprzowego lub indyczego
- 3 łyżki startego żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. Odstawić, aż zbierze się płyn i odcedzić.
- Starte ziemniaki wymieszać z rozmąconym jajkiem i mąką. Doprawić solą i pieprzem.
- Na 1 łyżce oleju smażyć mielone mięso do zrumienienia. Pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Zdjąć z palnika, dodać ser i wymieszać.
- Placki smażyć można na dwa sposoby. Dla zręczniejszych: układać porcję ciasta ziemniaczanego na patelni, kłaść porcję mięsa i przykryć kolejną porcją ciasta. Lub łatwiejszy sposób: dodać usmażone mięso do ciasta, wymieszać i smażyć z tej mieszaniny zgrabne placki.
- Placki smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
- Podawać z sosem czosnkowym lub domowym keczupem.