Placki ziemniaczane z mielonym mięsem

2019-07-10
Placki ziemniaczane z mielonym mięsem
Autor: Shutterstock Sycące i pyszne placki nadziewane mięsem mielonym
łatwy
45 min
4

Placki ziemniaczane z mielonym mięsem to sycące danie dla całej rodziny. Łączy w sobie ulubione smaki i łatwe wykonanie. Pożywne placki będą smakowały zarówno w porze obiadu, jak i na zakończenie dnia. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Anna Szubińska, Adrianna Ewa Stawska

Składniki

4-6 ziemniaków

1 cebula

250 g mięsa mielonego, wieprzowego lub indyczego

3 łyżki startego żółtego sera

2 ząbki czosnku

2 łyżki mąki pszennej

1 jajko

sól i pieprz

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. Odstawić, aż zbierze się płyn i odcedzić. 

Starte ziemniaki wymieszać z rozmąconym jajkiem i mąką. Doprawić solą i pieprzem.

Na 1 łyżce oleju smażyć mielone mięso do zrumienienia. Pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Zdjąć z palnika, dodać ser i wymieszać.

Placki smażyć można na dwa sposoby. Dla zręczniejszych: układać porcję ciasta ziemniaczanego na patelni, kłaść porcję mięsa i przykryć kolejną porcją ciasta. Lub łatwiejszy sposób: dodać usmażone mięso do ciasta, wymieszać i smażyć z tej mieszaniny zgrabne placki.

Placki smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Podawać z sosem czosnkowym lub domowym keczupem