Placki z gotowanych ziemniaków i tuńczyka z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Placek z gotowanych ziemniaków i tuńczyka z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Placek z gotowanych ziemniaków i tuńczyka z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
łatwy
30 min
4

Placki z gotowanych ziemniaków i tuńczyka to pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, wpisujący się w trend zero waste. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.

SKŁADNIKI

  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 1 jajko
  • 100 g tuńczyka w sosie własnym
  • 100 g białej fasoli z puszki
  • 1 cebula
  • kilka łodyg szczypiorku
  • 1 łyżka oliwy/oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane ziemniaki rozdrobnić w prasce, dodać do nich tuńczyka, fasolę, posiekaną cebulę, przyprawy, jajko,  szczypiorek i wszystko wymieszać.
  • Placek usmażyć na gorącym tłuszczu około 8 minut na jednej stronie.
  • Za pomocą talerza przerzucić placek na drugą stronę i smażyć kolejne 5 minut.