Placki warzywne z menu Beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Porcja placków przygotowanych z marchewki, cukinii i pietruszki ma ok. 300 kcal. Placuszki są smaczne i dobrze zbilansowane odżywczo. Za przepis odpowiada Poradnia Dietetyczna Dietosfera.
SKŁADNIKI
- 1 małe jajko
- 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
- 30 ml mleka
- 2% (dla rozrzedzenia ciasta)
- ½ cukinii
- ½ marchewki
- ½ korzenia pietruszki
- 1 łyżka oleju/oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce. Płatki owsiane zblendować na mąkę.
- Jajko wymieszać z mlekiem i mąką owsianą i dodać do tego starte warzywa.
- Przyprawić. Placki smażyć na złocisty kolor.