Placki po bieszczadzku - idealne na sycący obiad. Ich tajemnica tkwi w sosie

Placki po bieszczadzku - idealne na sycący obiad. Ich tajemnica tkwi w sosie
Autor: Shutterstock Jeśli placek jest duży, zamiast przykrywać go kolejnym, można go złożyć na pół
łatwy
45 min
4

Placki po bieszczadzku to przepyszna kombinacja chrupiącego z zewnątrz, solidnego placka ziemniaczanego z sosem mięsnym, którego smak jednak dominuje dodatek grzybów leśnych - najlepiej aromatycznych prawdziwków. Polecamy to pyszne danie, znacznie smaczniejsze niż klasyczny placek po węgiersku.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pieprz i sól
  • 2 jajka
  • Sos:
  • 500 g mięsa z łopatki
  • 400 g małych borowików (można zastąpić innymi grzybami leśnymi)
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • cebula
  • pieprz i sól
  • ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej
  • papryka czerwona
  • śmietana 18%
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w kostkę i przesmażyć w garnku o grubym dnie na niewielkim ogniu, dodać posiekaną cebulę oraz grzyby, ziele angielskie i listki, podlać wodą i dusić do miękkości mięsa.
  • Można sos zagęścić dodatkowo mąką wymieszaną z niewielką ilością wody, ale ja tego unikam.
  • Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach albo zblendować, dodać jajka, mąkę oraz przyprawy, wymieszać i smażyć spore placki na złoty kolor.
  • Na talerzu położyć placek, nałożyć na niego gulasz mięsno-grzybowy i przykryć drugim plackiem, dodać kleks śmietany i posypać czerwoną papryką pokrojoną w kostkę.
Czy warto jeść grzyby?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej