Placki po bieszczadzku - idealne na sycący obiad. Ich tajemnica tkwi w sosie
2022-06-30
łatwy
45 min
4
Placki po bieszczadzku to przepyszna kombinacja chrupiącego z zewnątrz, solidnego placka ziemniaczanego z sosem mięsnym, którego smak jednak dominuje dodatek grzybów leśnych - najlepiej aromatycznych prawdziwków. Polecamy to pyszne danie, znacznie smaczniejsze niż klasyczny placek po węgiersku.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki pszennej
- pieprz i sól
- 2 jajka
- Sos:
- 500 g mięsa z łopatki
- 400 g małych borowików (można zastąpić innymi grzybami leśnymi)
- 3 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- cebula
- pieprz i sól
- ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej
- papryka czerwona
- śmietana 18%
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w kostkę i przesmażyć w garnku o grubym dnie na niewielkim ogniu, dodać posiekaną cebulę oraz grzyby, ziele angielskie i listki, podlać wodą i dusić do miękkości mięsa.
- Można sos zagęścić dodatkowo mąką wymieszaną z niewielką ilością wody, ale ja tego unikam.
- Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach albo zblendować, dodać jajka, mąkę oraz przyprawy, wymieszać i smażyć spore placki na złoty kolor.
- Na talerzu położyć placek, nałożyć na niego gulasz mięsno-grzybowy i przykryć drugim plackiem, dodać kleks śmietany i posypać czerwoną papryką pokrojoną w kostkę.
Czy warto jeść grzyby?