Pikantne udka z ryżem po kreolsku - zdrowo, kolorowo, rozgrzewająco

Pikantne udka z ryżem po kreolsku - zdrowo, kolorowo, rozgrzewająco
Autor: Shutterstock Ryż po kreolsku może być samodzielnym daniem albo dodatkiem do dań mięsnych
łatwy
30 min
4

Pikantne udka z ryżem po kreolsku to danie, które przygotujesz naprawdę w pół godziny. W przepisie znajdziesz dokładnie rozpisaną kolejność prac. Pikantne udka są ostre, rozgrzewające, a warzywa z ryżem stanowią świetne uzupełnienie tego dania.

SKŁADNIKI

  • 8 udek z kurczaka ze skórą
  • przyprawa pikantna:
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • Ryż po kreolsku:
  • 1 posiekana cebula
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 600 ml wywaru z warzyw
  • 1 puszka czerwonej fasoli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. 
  • W czasie gdy piekarnik się rozgrzewa, udka osuszyć i natrzeć oliwą. Przyprawy wymieszać z mąką w woreczku foliowym. Każde udko włożyć do torebki i dokładnie obtoczyć w mieszance.
  • Wstawić udka do piekarnika i piec ok. 25 minut - do miękkości mięsa i zrumienienia.
  • W tym czasie przygotować ryż. Oliwę podgrzać w dużym rondlu. dodać cebulę, selera naciowego i paprykę, smażyć ok. 2 minuty, aż warzywa zmiękną. Mieszając dodać ryż, a następnie wywar i fasolę (wcześniej odsączoną na sicie i przelaną wrzątkiem). Przykryć i gotować na małym ogniu 15-20 minut, aż ryż wchłonie wywar i będzie miękki.
  • Gotowy ryż rozłożyć na talerzach, na każdym położyć 2 upieczone udka, podawać posypane natką pietruszki.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej