Pikantne udka z ryżem po kreolsku - zdrowo, kolorowo, rozgrzewająco
2021-11-01
łatwy
30 min
4
Pikantne udka z ryżem po kreolsku to danie, które przygotujesz naprawdę w pół godziny. W przepisie znajdziesz dokładnie rozpisaną kolejność prac. Pikantne udka są ostre, rozgrzewające, a warzywa z ryżem stanowią świetne uzupełnienie tego dania.
SKŁADNIKI
- 8 udek z kurczaka ze skórą
- przyprawa pikantna:
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka oliwy
- Ryż po kreolsku:
- 1 posiekana cebula
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
- 200 g ryżu długoziarnistego
- 600 ml wywaru z warzyw
- 1 puszka czerwonej fasoli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.
- W czasie gdy piekarnik się rozgrzewa, udka osuszyć i natrzeć oliwą. Przyprawy wymieszać z mąką w woreczku foliowym. Każde udko włożyć do torebki i dokładnie obtoczyć w mieszance.
- Wstawić udka do piekarnika i piec ok. 25 minut - do miękkości mięsa i zrumienienia.
- W tym czasie przygotować ryż. Oliwę podgrzać w dużym rondlu. dodać cebulę, selera naciowego i paprykę, smażyć ok. 2 minuty, aż warzywa zmiękną. Mieszając dodać ryż, a następnie wywar i fasolę (wcześniej odsączoną na sicie i przelaną wrzątkiem). Przykryć i gotować na małym ogniu 15-20 minut, aż ryż wchłonie wywar i będzie miękki.
- Gotowy ryż rozłożyć na talerzach, na każdym położyć 2 upieczone udka, podawać posypane natką pietruszki.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne