Pikantne nóżki w piekarniku. Ten kurczak rozpływa się w ustach, znasz to połączenie?
2021-11-17
łatwy
15 min
4
Pikantne udka i podudzia z piekarnika to rozpływający się w ustach kurczak, jakiego jeszcze nie jedliście. Połączenie rozpływającego się w ustach mięsa, chrupiącej skórki i doskonałego sosu. Pomidory, czosnek i oliwki - znacie to połączenie? Jeśli nie, to szybko spróbujcie! Można go podać z ryżem lub makaronem. Po prostu przepyszne!
SKŁADNIKI
- 4 nóżki kurczaka podzielone na 4 udka i 4 podudzia (pałki)
- 1 puszka pomidorów całych bez skórki
- ½ szklanki czarnych oliwek
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżki brązowego cukru
- ½ szklanki wody
- sól i czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Udka i pałki kurczak ułóż w naczyniu żaroodpornym razem z pomidorami z puszki (razem z sokiem) i oliwkami.
- Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym, ostrą papryką, cukrem oraz wodą. Dodaj 1 łyżeczkę soli i sporo pieprzu mielonego. Ponownie wymieszaj.
- Udka i pałki posmaruj przygotowaną pastą. Przykryj pokrywką lub okryj folią aluminiową.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 1 godzinę w 180°C. Następnie odkryj i piecz jeszcze 15-20 minut do zrumienienia.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne