Pikantne nóżki w piekarniku. Ten kurczak rozpływa się w ustach, znasz to połączenie?

Pikantne nóżki w piekarniku. Ten kurczak rozpływa się w ustach, znasz to połączenie?
Autor: Shutterstock.com Pikantne nóżki w piekarniku. Ten kurczak rozpływa się w ustach, znasz to połączenie?
łatwy
15 min
4

Pikantne udka i podudzia z piekarnika to rozpływający się w ustach kurczak, jakiego jeszcze nie jedliście. Połączenie rozpływającego się w ustach mięsa, chrupiącej skórki i doskonałego sosu. Pomidory, czosnek i oliwki - znacie to połączenie? Jeśli nie, to szybko spróbujcie! Można go podać z ryżem lub makaronem. Po prostu przepyszne! 

SKŁADNIKI

  • 4 nóżki kurczaka podzielone na 4 udka i 4 podudzia (pałki)
  • 1 puszka pomidorów całych bez skórki
  • ½ szklanki czarnych oliwek 
  • 8 ząbków czosnku 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżki brązowego cukru
  • ½ szklanki wody
  • sól i czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Udka i pałki kurczak ułóż w naczyniu żaroodpornym razem z pomidorami z puszki (razem z sokiem) i oliwkami. 
  • Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym, ostrą papryką, cukrem oraz wodą. Dodaj 1 łyżeczkę soli i sporo pieprzu mielonego. Ponownie wymieszaj. 
  • Udka i pałki posmaruj przygotowaną pastą. Przykryj pokrywką lub okryj folią aluminiową.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 1 godzinę w 180°C. Następnie odkryj i piecz jeszcze 15-20 minut do zrumienienia. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

ZOBACZ: Udka i podudzia kurczaka - TOP 10 przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej