Pikantne kolety mielone z kurczaka i soczewicy SHAMI KABAB: smaczny przepis dla zaradnych
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Kotlety mielone bez dodatku bułki nie są naszym wynalazkiem. Czego bardzo żałujemy. Od setek lat na północy subkontynentu indyjskiego przygotowuje się kotlety z gotowanego mięsa z dodatkiem soczewicy i pikantnych przypraw. Shami kabab to okrągłe, nieduże kotleciki mielone o delikatnej konsystencji, które rozpływają się w ustach. Soczewica ma mniej cukrów niż bułka, a dostarcza dodatkowej porcji białka roślinnego. To najlepsze mielone dla tych co potrzebują dużo odżywczych składników.
Zamiast mieszania przypraw możecie użyć gotowej mieszanki indyjskich korzeni garam-masala.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa z udek kurczaka, bez kości i skóry
- 0,5 szklanki żółtej soczewicy
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
- 0,5 łyżeczki ostrego chili mielonego
- 0,5 łyżeczki kminku rzymskiego lub kminku mielonego
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli
- 1,5 szklanki wody
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 1 łyżka oleju do smażenia cebuli
- 1 zielone chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 jajka
- 1 szklanka oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę zalać wodą i moczyć przez 30 minut. Następnie odcedzić.
- Do garnka włożyć pokrojone na kawałki mięso z udek kurczaka, soczewicę oraz przyprawy. Zalać wodą i gotować do chwili gdy mięso i soczewica będą miękkie. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
- Zmielić mięso razem z soczewicą.
- Cebulę zeszklić na gorącym oleju. Zielone chili posiekać drobno.
- Do masy z mięsa i soczewicy dodać usmażoną cebulę, posiekane chili, sok z cytryny oraz 1 jajko. Wymieszać na jednorodną masę.
- Z masy uformować okrągłe, płaskie kotlety. Z tej porcji powinno być około 20 kotlecików.
- Drugie jajko lekko rozkłócić ze szczyptą soli.
- Na patelni rozgrzać olej.
- Kotleciki panierować w jajku i smażyć na średnim ogniu, aż się zrumienią.