Pikantne kolety mielone z kurczaka i soczewicy SHAMI KABAB: smaczny przepis dla zaradnych

2021-03-29
Pikantne kotlety mielone z kurczaka i soczewicy
Autor: Shutterstock Pikantne kotleciki smakują doskonale
łatwy
45 min
4

Kotlety mielone bez dodatku bułki nie są naszym wynalazkiem. Czego bardzo żałujemy. Od setek lat na północy subkontynentu indyjskiego przygotowuje się kotlety z gotowanego mięsa z dodatkiem soczewicy i pikantnych przypraw. Shami kabab to okrągłe, nieduże kotleciki mielone o delikatnej konsystencji, które rozpływają się w ustach. Soczewica ma mniej cukrów niż bułka, a dostarcza dodatkowej porcji białka roślinnego. To najlepsze mielone dla tych co potrzebują dużo odżywczych składników. 

Zamiast mieszania przypraw możecie użyć gotowej mieszanki indyjskich korzeni garam-masala.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa z udek kurczaka, bez kości i skóry
  • 0,5 szklanki żółtej soczewicy
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 0,5 łyżeczki ostrego chili mielonego
  • 0,5 łyżeczki kminku rzymskiego lub kminku mielonego
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka oleju do smażenia cebuli
  • 1 zielone chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 1 szklanka oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę zalać wodą i moczyć przez 30 minut. Następnie odcedzić.
  • Do garnka włożyć pokrojone na kawałki mięso z udek kurczaka, soczewicę oraz przyprawy. Zalać wodą i gotować do chwili gdy mięso i soczewica będą miękkie. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
  • Zmielić mięso razem z soczewicą.
  • Cebulę zeszklić na gorącym oleju. Zielone chili posiekać drobno. 
  • Do masy z mięsa i soczewicy dodać usmażoną cebulę, posiekane chili, sok z cytryny oraz 1 jajko. Wymieszać na jednorodną masę.
  • Z masy uformować okrągłe, płaskie kotlety. Z tej porcji powinno być około 20 kotlecików.
  • Drugie jajko lekko rozkłócić ze szczyptą soli.
  • Na patelni rozgrzać olej.
  • Kotleciki panierować w jajku i smażyć na średnim ogniu, aż się zrumienią.