Pikantna pierś kurczaka pieczona z pomidorami i cheddarem

2021-03-29
Pikantna pierś kurczaka pieczona z pomidorami i cheddarem
Autor: Shutterstock Soczysta pierś kurczaka w pysznym towarzystwie
łatwy
45 min
4

Pikantna pierś kurczaka pieczona z pomidorami i cheddarem to łatwy przepis na udany posiłek. Soczysta pierś kurczaka skąpana w sosie z pieczonych pomidorów będzie smakowała każdemu. Bezbarwny kurczak w towarzystwie pikantnych przypraw i wyrazistego cheddara zyskuje smak. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 50-70 g wędzonego boczku surowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 800 g pomidorów dojrzałych lub 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub 1 łyżka świeżych listków
  • 1 łyżeczka bazylii lub 1 łyżka posiekanych świeżych liści
  • 60-80  g startego sera cheddar 
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi naciąć w poprzek, przyprawić przyprawą do kurczaka, ostrą papryką i czosnkiem. Skropić 1 łyżka oleju. 
  • Boczek pokroić w kostkę. 
  • Pomidory pokroić w kostkę, wymieszać z 1-2 łyżkami oleju, przyprawić ziołami, solą i pieprzem. 
  • Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć pomidory, na nich piersi kurczaka, posypać boczkiem i startym serem. 
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 30 minut.