Pikantna pierś kurczaka pieczona z pomidorami i cheddarem
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Pikantna pierś kurczaka pieczona z pomidorami i cheddarem to łatwy przepis na udany posiłek. Soczysta pierś kurczaka skąpana w sosie z pieczonych pomidorów będzie smakowała każdemu. Bezbarwny kurczak w towarzystwie pikantnych przypraw i wyrazistego cheddara zyskuje smak.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 podwójne piersi kurczaka
- 50-70 g wędzonego boczku surowego
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 2 łyżki oleju
- 800 g pomidorów dojrzałych lub 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub 1 łyżka świeżych listków
- 1 łyżeczka bazylii lub 1 łyżka posiekanych świeżych liści
- 60-80 g startego sera cheddar
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi naciąć w poprzek, przyprawić przyprawą do kurczaka, ostrą papryką i czosnkiem. Skropić 1 łyżka oleju.
- Boczek pokroić w kostkę.
- Pomidory pokroić w kostkę, wymieszać z 1-2 łyżkami oleju, przyprawić ziołami, solą i pieprzem.
- Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć pomidory, na nich piersi kurczaka, posypać boczkiem i startym serem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 30 minut.