Piersi z kurczaka zapiekane pod serowo-bekonową pierzynką. Dawno nie jadłam nic lepszego
2022-10-19
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Piersi z kurczaka zapiekane pod serowo-bekonową pierzynką to łatwe do przygotowania danie, pełne smaku i aromatu. Dodatek serka śmietankowego z przyprawami sprawia, że mięso jest soczyste, a serowo-bekonowa pierzynka jeszcze dodaje mu smaku
SKŁADNIKI
- 4 grube plastry boczku, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- 4 piersi z kurczaka bez kości, bez skóry
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej lub słodkiej
- Sos serowy
- 125 gserka śmietankowego
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- 1/4 łyżeczki cebuli w proszku
- 1/4 łyżeczki suszonego koperku
- 1/2 łyżeczki suszonego szczypiorku
- 125 g sera cheddar lub podobnego w smaku
- DO PRZYBRANIA
- posiekana natka pietruszki i szczypiorek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Posmaruj naczynie do pieczenia tłuszczem i odstaw na bok.
- Ustaw dużą patelnię na ogniu i dodaj pokrojony w kostkę boczek; smaż, aż będzie chrupiący. Zdejmij boczek z patelni i odstaw na bok. NIE usuwaj tłuszczu z bekonu.
- Patelnię postaw ponownie na ogniu i dodaj olej roślinny do tłuszczu pozostałego z bekonu. Rozbij piersi z kurczaka na grubość ok. 1 cm i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem w proszku i papryką.
- Piersi z kurczaka smaż przez 2 do 3 minut lub do uzyskania złotego koloru. Odwróć mięso, dodaj masło i smaż jeszcze przez 3 minuty. Zdejmij mięso z patelni i włóż do naczynia do zapiekania. Odstaw na bok.
- W małej misce wymieszaj serek śmietankowy, czosnek i cebulę w proszku, koperek i szczypiorek. Posmaruj każdą pierś z kurczaka 2 łyżkami mieszanki sera śmietankowego. Połową usmażonego boczku posyp warstwę serka śmietankowego. Całość posyp startym serem.
- Piecz bez przykrycia przez 15 minut lub do momentu, gdy kurczak się upiecze, a ser się rozpuści i lekko zarumieni.
- Wyjmij z piekarnika. Udekoruj pozostałym boczkiem, świeżą pietruszką i szczypiorkiem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Zobacz nasze hitowe przepisy na podudzia i udka z kurczaka