Piersi z kurczaka zapiekane pod serowo-bekonową pierzynką. Dawno nie jadłam nic lepszego

Piersi  z kurczaka zapiekane pod serowo-bekonową pierzynką. Dawno nie jadłam nic lepszego
Autor: Shutterstock Tak przygotowane piersi z kurczaka są aromatyczne i soczyste
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Piersi z kurczaka zapiekane pod serowo-bekonową pierzynką to łatwe do  przygotowania danie, pełne smaku i aromatu. Dodatek  serka śmietankowego z przyprawami sprawia, że mięso jest soczyste, a serowo-bekonowa pierzynka jeszcze dodaje mu smaku

SKŁADNIKI

  • 4 grube plastry boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła 
  • 4 piersi z kurczaka bez kości, bez skóry
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku 
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej lub słodkiej
  • Sos serowy
  • 125 gserka śmietankowego
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1/4 łyżeczki suszonego koperku 
  • 1/2 łyżeczki suszonego szczypiorku
  • 125 g sera cheddar lub podobnego w smaku
  • DO PRZYBRANIA
  • posiekana natka pietruszki i szczypiorek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Posmaruj naczynie do pieczenia tłuszczem i odstaw na bok.
  • Ustaw dużą patelnię na ogniu i dodaj pokrojony w kostkę boczek; smaż, aż będzie chrupiący. Zdejmij boczek z patelni i odstaw na bok. NIE usuwaj tłuszczu z bekonu.
  • Patelnię postaw ponownie na ogniu i dodaj olej roślinny do tłuszczu pozostałego z bekonu. Rozbij piersi z kurczaka na grubość ok. 1 cm i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem w proszku i papryką.
  • Piersi z kurczaka smaż przez 2 do 3 minut lub do uzyskania złotego koloru. Odwróć mięso, dodaj masło i smaż jeszcze przez 3 minuty. Zdejmij mięso  z patelni i włóż do naczynia do zapiekania. Odstaw  na bok.
  • W małej misce wymieszaj serek śmietankowy, czosnek i cebulę w proszku, koperek i szczypiorek. Posmaruj każdą pierś z kurczaka 2 łyżkami mieszanki sera śmietankowego. Połową usmażonego boczku posyp warstwę serka śmietankowego. Całość posyp startym serem.
  • Piecz bez przykrycia przez 15 minut lub do momentu, gdy kurczak się upiecze, a ser się rozpuści i lekko zarumieni.
  • Wyjmij z piekarnika. Udekoruj pozostałym boczkiem, świeżą pietruszką i szczypiorkiem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Zobacz nasze hitowe przepisy na podudzia i udka z kurczaka

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej