Piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-miodowej

2022-04-30
Piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-miodowej
Autor: Shutterstock Soczysta pierś kurczaka idealnie upieczona w punkt
łatwy
30 min
4

Piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-miodowej pieczone w piekarniku smakują po prostu genialnie. Można je upiec w piekarniku lub na grillu. W obu wersjach wychodzą wyborne.

SKŁADNIKI

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu pszczelego
  • 3 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka przeciąć wzdłuż na 2 kotlety. Lekko zbić tłuczkiem do mięsa, aby wyrównać grubość. 
  • Jogurt wymieszać z miodem i przyprawami, tą mieszaniną zalać sznycle wycięte z piersi, tak aby zostały dokładnie pokryte.
  • Zamarynowane w jogurcie i miodzie piersi odstawić do lodówki na 3 godziny lub nawet na całą noc.
  • Piersi wyjąć z marynaty i na dobrze rozgrzanej patelni obsmażyć z obu stron. Przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 minut. 
  • Podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatą ze śmietaną
"Kuchnia afrodyzjaków" rozpieszcza zmysły. Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować sałatkę z kurczakiem capresini.

Galeria: Udka i podudzia kurczaka - TOP 10 przepisów