Piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-miodowej
2022-04-30
łatwy
30 min
4
Piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-miodowej pieczone w piekarniku smakują po prostu genialnie. Można je upiec w piekarniku lub na grillu. W obu wersjach wychodzą wyborne.
SKŁADNIKI
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu pszczelego
- 3 łyżeczki czerwonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka przeciąć wzdłuż na 2 kotlety. Lekko zbić tłuczkiem do mięsa, aby wyrównać grubość.
- Jogurt wymieszać z miodem i przyprawami, tą mieszaniną zalać sznycle wycięte z piersi, tak aby zostały dokładnie pokryte.
- Zamarynowane w jogurcie i miodzie piersi odstawić do lodówki na 3 godziny lub nawet na całą noc.
- Piersi wyjąć z marynaty i na dobrze rozgrzanej patelni obsmażyć z obu stron. Przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 minut.
- Podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatą ze śmietaną
"Kuchnia afrodyzjaków" rozpieszcza zmysły. Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować sałatkę z kurczakiem capresini.