Piersi kurczaka pieczone na ryżu - pyszne danie łatwe do przygotowania
2022-05-15
łatwy
30 min
4
Piersi kurczaka pieczone na ryżu to danie idealne dla tych, którzy lubią aby obiad nie wymagał długiego stania przy kuchni. Na dodatek tak przygotowane piersi kurczaka są pełne smaku i soczyste.
SKŁADNIKI
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 200 gram ryżu
- 2 czerwone cebule
- 1 papryka
- ewentualnie kilka pieczarek, marchewka - można też dodać pół paczki mrożonej marchewki z groszkiem
- 250 ml bulionu
- 400 ml przecieru pomidorowego (1 kartonik)
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- pół łyżeczki cukru
- papryka czerwona mielona
- papryka chili mielona
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi z kurczaka natrzeć z obu stron przyprawami i odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
- Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski, marchewkę i pieczarki w plasterki.
- Na dno naczynia żaroodpornego wysypać surowy ryż.
- Mięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zrumienienia.
- Na ryżu ułożyć mięso, pokrojone warzywa i pieczarki.
- Bulion wymieszać z przecierem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i sosem sojowym. Mieszaninę doprawić do smaku solą i pieprzem i odrobiną cukru. Powstałą zalewą zalać mięso z warzywami i ryżem.
- Naczynie wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec w 170 stopniach około 60-70 minut. Gdyby ryż wchłonął cały płyn, wcześniej niż mięso będzie miękkie, należy dolać odrobinę gorącej, przegotowanej wody.
- Danie jest gotowe, kiedy ryż wchłonie cały płyn, warzywa są miękkie, a mięso rumiane.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne