Pierś z kurczaka zapiekana z cukinią i bekonem - sycąca porcja smaku

Pierś z kurczaka zapiekana z cukinią i bekonem - sycąca porcja smaku
Autor: Shutterstock Delikatna kremowa zapiekanka z piersi kurczaka i cukinii, podkręcona smakiem bekonowych skwareczków
łatwy
30 min
4

Pierś z kurczaka zapiekana z cukinią i bekonem to bardzo smakowite i sycące danie. Kurczak, dzięki dodatkowi  śmietankowego sosu, jest  soczysty a cukinia zyskuje aromat dzięki dodatkowi przypraw i bekonu.

SKŁADNIKI

  • 500-600 g piersi kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 cukinie
  • 2 jajka
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 200 g tartej mozzarelli
  • kilka plastrów bekonu
  • olej
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę drobno siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Podsmażamy krótko cebulę, a następnie dodajemy kawałki mięsa. Smażymy, aż mięso straci różowy kolor.
  • Cukinię kroimy w półplasterki.
  • Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozkładamy kurczaka z cebulą oraz cukinię. Wierzch oprószamy ziołami prowansalskimi.
  • Do miski wbijamy jajka, wlewamy śmietankę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Za pomocą rózgi kuchennej mieszamy wszystko aż do połączenia.
  • Masą zalewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy tartym serem. Rozkładamy pokrojony na kawałki bekon.
  • Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej