Pierś z kurczaka zapiekana z cukinią i bekonem - sycąca porcja smaku
2021-05-17
łatwy
30 min
4
Pierś z kurczaka zapiekana z cukinią i bekonem to bardzo smakowite i sycące danie. Kurczak, dzięki dodatkowi śmietankowego sosu, jest soczysty a cukinia zyskuje aromat dzięki dodatkowi przypraw i bekonu.
SKŁADNIKI
- 500-600 g piersi kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 cukinie
- 2 jajka
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 200 g tartej mozzarelli
- kilka plastrów bekonu
- olej
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Podsmażamy krótko cebulę, a następnie dodajemy kawałki mięsa. Smażymy, aż mięso straci różowy kolor.
- Cukinię kroimy w półplasterki.
- Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozkładamy kurczaka z cebulą oraz cukinię. Wierzch oprószamy ziołami prowansalskimi.
- Do miski wbijamy jajka, wlewamy śmietankę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Za pomocą rózgi kuchennej mieszamy wszystko aż do połączenia.
- Masą zalewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy tartym serem. Rozkładamy pokrojony na kawałki bekon.
- Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.