Pierś z kurczaka zapiekana z cukinią i bekonem - sycąca porcja smaku

2021-04-16
Anna Śmiałek
Pierś z kurczaka zapiekana z cukinią i bekonem - sycąca porcja smaku
Autor: Shutterstock Delikatna kremowa zapiekanka z piersi kurczaka i cukinii, podkręcona smakiem bekonowych skwareczków
łatwy
30 min
4

Pierś z kurczaka zapiekana z cukinią i bekonem to bardzo smakowite i sycące danie. Kurczak, dzięki dodatkowi  śmietankowego sosu, jest  soczysty a cukinia zyskuje aromat dzięki dodatkowi przypraw i bekonu.

Składniki

500-600 g piersi kurczaka

1 duża cebula

2 cukinie

2 jajka

1 szklanka śmietanki 30%

200 g tartej mozzarelli

kilka plastrów bekonu

olej

zioła prowansalskie

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Podsmażamy krótko cebulę, a następnie dodajemy kawałki mięsa. Smażymy, aż mięso straci różowy kolor.

Cukinię kroimy w półplasterki.

Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozkładamy kurczaka z cebulą oraz cukinię. Wierzch oprószamy ziołami prowansalskimi.

Do miski wbijamy jajka, wlewamy śmietankę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Za pomocą rózgi kuchennej mieszamy wszystko aż do połączenia.

Masą zalewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy tartym serem. Rozkładamy pokrojony na kawałki bekon.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.

Anna Śmiałek