Pierś z kurczaka w zalewie octowej. Przepis na filet w aromatycznej zalewie.

piersi z kurczaka w zalewie octowej
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

To przepis dla osób, które lubią wyraziste smaki. Pierś z kurczaka w zalewie octowej to pomysł na drób w ciekawej odsłonie. Dzięki zalewie z octu i przypraw mięso jest kruche, miękkie i delikatne. Świetnie smakuje na zimno i na ciepło z ziemniakami lub ryżem. Dowiedz się, jak zrobić filet z kurczaka w zalewie octowej.

Jak zrobić pierś z kurczaka w zalewie octowej?

Przyrządzenie tej oryginalnej potrawy z kurczakiem w roli głównej nie jest skomplikowane i nie zajmuje wiele czasu. Mięso trzeba pokroić wzdłuż, lekko rozbić, doprawić i obtoczyć w panierce z jajka i bułki tartej, a następnie usmażyć. Czas przygotować zalewę z wody, octu, cukru i przypraw. Trzeba pamiętać, aby zalewę zagotować dwa razy. Kurczaka przekłada się do miski razem z pokrojoną w piórka cebulą i wlewa gorącą zalewę octową. Po ostudzeniu miskę koniecznie trzeba wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Przepis na pierś z kurczaka w zalewie octowej

  • To łatwy przepis na znane i lubiane piersi kurczaka w oryginalnej wersji.
  • Potrawę robi się w miarę szybko, ale można ją zjeść dopiero następnego dnia.
  • Na liście składników znalazły się niedrogie produkty. Oprócz piersi kurczaka do przyrządzenia dania potrzebne będą przyprawy, ocet, cukier i cebula.
  • Danie będzie ciekawie prezentować się z czerwoną cebulą.
  • Do przyrządzenia zalewy można użyć jasnego octu balsamicznego.
  • Pierś kurczaka można pokroić w większą kostkę. W ten sposób uzyska się pyszne kąski z kurczaka w zalewie octowej.
  • Jeżeli do zalewy doda się koncentrat pomidorowy, powstanie filet z kurczaka w zalewie pomidorowo-octowej.
  • Usmażonego kurczaka można przełożyć do dużego słoika, w którym będzie się ładnie wyglądał.
  • Potrawa doskonale smakuje na zimno jako przekąska, na kolację lub imprezę. Serwuje się ją też na ciepło z gotowanymi ziemniakami, ryżem lub drobną kaszą.

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do kurczaka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju

  • zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2,5 łyżki soli

  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi kurczaka przekroić wzdłuż na pół jak na kotlety i lekko rozbić. Oprószyć przyprawą do kurczaka. Obtoczyć w jajku i w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kurczaka, aż będzie rumiany. Przełożyć na talerz lub deskę, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Do garnka wlać wodę i ocet. Wsypać cukier i sól. Dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Wymieszać, zagotować, zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut. Ponownie zagotować.
  • Usmażonego kurczaka przełożyć do pojemnika lub miski, przekładając pokrojoną w piórka cebulą i wlać gorącą zalewę. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej