Pierś z kurczaka w rękawie - pieczona z młodymi ziemniaczkami
2022-06-04
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pierś z kurczaka w rękawie to mój sposób na tę część kurczaka, którą uważam za nieco nudną w smaku i skłonną do przesuszania. Ponieważ nie przepadam za kotletami (poza tym ile można?) to staram się dobrze zamarynować mięso, lekko je obsmażyć bez tłuszczu, by zapewnić mu soczystość - a następnie piekę je w rękawie. Dodaję do niego ziemniaki, czasem też inne warzywa i tym sposobem mam gotowe 2/3 obiadu za jednym zamachem.
SKŁADNIKI
- 2 podwójne nieduże piersi z kurczaka
- 750 g małych ziemniaków
- marynata do kurczaka:
- 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
- 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
- Przyprawy do ziemniaków:
- 3 łyżki oliwy
- gotowa przyprawa do ziemniaków - używam Kotányi lub Prymatu
- sól - jednak najpierw sprawdzam, jak bardzo słona jest przyprawa do ziemniaków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi podzielić na połówki, lekko rozbić z najgrubszej strony, by kawałki piersi miały jednakową grubość.
- Wymieszać składniki marynaty i dokładnie wysmarować nią mięso, odstawić je do lodówki na 2 godziny, można także na noc.
- Ziemniaki wyszorować szczoteczką a następnie przekroić wzdłuż na ćwiartki. Wymieszać z oliwą i przyprawami.
- Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Mięso obsmażyć na patelni grillowej bez tłuszczu.
- Umieścić razem z ziemniakami w rękawie do pieczenia. Piec ok. 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw i włączyć termoobieg - by mięso i ziemniak się lekko zrumieniły.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne