Pierś z kurczaka w cieście francuskim - eleganckie danie łatwe do przygotowania
2023-01-27
łatwy
25 min
4
Pierś z kurczaka w cieście francuskim to łatwe danie, które bardzo efektownie się prezentuje na stole. Jeśli pragniesz niewielkim nakładem pracy i kosztów przygotować coś wyjątkowego, to danie jest dla ciebie.
SKŁADNIKI
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 4 plastry szynki
- kilka różyczek brokuła
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi z kurczaka przekroić na pół na dwie części, doprawić solą, pieprzem i ząbkami czosnku przepuszczonymi przez praskę.
- Ciasto francuskie rozłożyć, ułożyć na nim szynkę i zblanszowane różyczki brokuła. Obok ułożyć doprawione piersi, tak by ich węższe końce się stykały i żeby utworzyć z mięsa mniej więcej równy wałek.
- Mięso zawinąć w ciasto, delikatnie je ponacinać, posmarować rozkłóconym jajkiem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 30 minut. Przed podaniem pokroić w plastry.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Zobacz też galerię z innymi przepisami na efektownie przygotowanego kurczaka!