Pierś z kurczaka w cieście francuskim - eleganckie danie łatwe do przygotowania

Pierś z kurczaka w cieście francuskim - eleganckie danie łatwe do przygotowania
Autor: Shutterstock Pierś z kurczaka w cieście francuskim - danie idealne od święta i na co dzień
łatwy
25 min
4

Pierś z kurczaka w cieście francuskim to łatwe danie, które bardzo efektownie się prezentuje na stole. Jeśli pragniesz niewielkim nakładem pracy i kosztów przygotować coś wyjątkowego, to danie jest dla ciebie.

SKŁADNIKI

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 plastry szynki
  • kilka różyczek brokuła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi z kurczaka przekroić na pół na dwie części, doprawić solą, pieprzem i ząbkami czosnku przepuszczonymi przez praskę.
  • Ciasto francuskie rozłożyć, ułożyć na nim szynkę i zblanszowane różyczki brokuła. Obok ułożyć doprawione piersi, tak by ich węższe końce się stykały i żeby utworzyć z mięsa mniej więcej równy wałek.
  • Mięso zawinąć w ciasto, delikatnie je ponacinać, posmarować rozkłóconym  jajkiem.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 30 minut. Przed podaniem pokroić w plastry.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Zobacz też galerię z innym przepisem na efektownie przygotowanego kurczaka!

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej