Pierś kurczaka z twarożkiem w piekarniku

Pierś kurczaka z twarożkiem w piekarniku
Autor: Shutterstock.com Pierś kurczaka z twarożkiem w piekarniku
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pierś kurczaka z kremowym twarożkiem to soczysty obiad dla całej rodziny. Do tego przepisu najlepiej wybrać mniejsze filety z piersi kurczaka, po jednej na każdą osobę. Tłusty twarożek odpowiednio przyprawiony świetnie smakuje jako nadzienie piersi. Polecam gorąco! 

SKŁADNIKI

  • 4 średniej wielkości piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 120 g kremowego twarożku
  • 300 g szpinaku
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz - do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W każdej piersi wykonać kieszeń, nacinając poziomo w najgrubszym miejscu.
  • Mięso z fileta drobiowego posmarować olejem i oprószyć przyprawą do kurczaka. Odstawić.
  • Szpinak usmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać drobno pokrojony czosnek. Smażyć jeszcze chwilę. Następnie zblendować.
  • Do szpinaku dodać twarożek. Przyprawić solą i pieprzem. 
  • Piersi kurczaka ułożyć nacięciem do góry. Mieszaniną szpianku i twarożku napełnić kieszeń w piersi. 
  • Piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Okryć folią aluminiową. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 170°C. Następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10-15 minut. 
  • Podawać z surówkami. Smacznego! 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Zobacz GALERIĘ przepisów na wyśmienite dania z piersi kurczaka:

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej