Pierś kurczaka z twarożkiem w piekarniku
2021-12-13
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pierś kurczaka z kremowym twarożkiem to soczysty obiad dla całej rodziny. Do tego przepisu najlepiej wybrać mniejsze filety z piersi kurczaka, po jednej na każdą osobę. Tłusty twarożek odpowiednio przyprawiony świetnie smakuje jako nadzienie piersi. Polecam gorąco!
SKŁADNIKI
- 4 średniej wielkości piersi z kurczaka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 120 g kremowego twarożku
- 300 g szpinaku
- 2 łyżeczki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz - do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W każdej piersi wykonać kieszeń, nacinając poziomo w najgrubszym miejscu.
- Mięso z fileta drobiowego posmarować olejem i oprószyć przyprawą do kurczaka. Odstawić.
- Szpinak usmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać drobno pokrojony czosnek. Smażyć jeszcze chwilę. Następnie zblendować.
- Do szpinaku dodać twarożek. Przyprawić solą i pieprzem.
- Piersi kurczaka ułożyć nacięciem do góry. Mieszaniną szpianku i twarożku napełnić kieszeń w piersi.
- Piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Okryć folią aluminiową. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 170°C. Następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10-15 minut.
- Podawać z surówkami. Smacznego!
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne